Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün yaptığı yazılı açıklamada, 'Fındık Virgül Kabuklu Biti' ve mücadele şekli ile ilgili olarak şunlar kaydedildi:

"İlimiz üreticisinin ana geçim kaynağı olan fındığın, önemli zararlılarından olan Fındık Virgül Kabuklu Biti ile mücadele zamanı gelmiştir.

Bu zararlının ergin ve dişisinin kabuğu virgül ya da midye biçiminde, koyu kahve renkli, 2,5-3,0 mm uzunluktadır. Larvaları portakal sarısı rengindedir.

Yumurtalar oval ve beyaz renklidirler. Yumurtanın açılmasıyla çıkan haraketli larva açık sarı renklidir.

Kışı ergin dişinin kabuğu altında yumurta döneminde geçirir. Yumurtalar mayıs başlarında açılırlar. Çıkan larvalar dal ve yapraklara dağılırlar. Dal üzerindekiler 1-2 gün içerisinde dala yerleşerek, hortumlarını bitki dokusuna sokup beslenmeye başlarlar. Kısa bir süre içerisinde anten, bacak ve gömleklerini atarak bir kabuk oluştururlar. İki larva dönemi geçirdikten sonra temmuzda ergin dişiler görülmeye başlar. Bunlar kanatlı ergin erkeklerle çiftleşerek yumurtlarlar.

YILDA BİR DÖL VERİYOR

Yumurtalar, üstten dişi kabuğu, alttan beyaz ve saydam bir zarla korunurlar. Dişi yumurtlaması ilerledikçe kabuğun uç kısmına doğru çekilir ve yumurtlamanın sonunda ölür. Bir dişi ortalama 66 yumurta bırakır. Yılda bir döl vermektedir.

Bu zararlı, yapraklarda larva, gövde ve dallarda ise hem larva ve hem de ergin olarak bulunur. Bitki suyunu emerek beslendiklerinden bitkinin zayıflamasına ve yoğun bulaşmalarda kurumalara neden olmaktadırlar. İlimizde daha çok orta ve yüksek kuşakta bulunan fındık üretim alanlarında rastlanmaktadır. Konukçuları arasında fındık, elma, armut, erik, şeftali ve narenciye gibi meyve ağaçları ile kavak, kestane ve bazı süs bitkilerinde görülür.

MÜCADELE ŞEKLİ

Bulaşmanın az ve sınırlı olduğu durumlarda, bulaşık dallar yumurta açılımından önce kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Kimyasal mücadele; bulaşık olduğu bilinen bahçede önce genel bir inceleme yapılarak zararlının dağılışı ve yoğunluğu üzerine gözlem yapılmalıdır. 10 dekarlık alanda bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ise bunlardan rasgele 10 bulaşık ocak ve her bir ocaktan yine bulaşık birer dal belirlenir. Her dalın en yoğun kısmından 10 cm'lik bir örnek alınarak bunlar üzerinde canlı yumurta bulunduran kabuklu bit sayısı belirlenir. Sonuçta her bir dal örneğinde ortalama 5 canlı yumurta bulunduran birey varsa, o bahçede ilaçlamaya karar verilir. İlaçlama bulaşmanın dağılışına göre ya bahçenin tümünde, ya da belirli bir kısmında uygulanabilir.

İLAÇLAMADA GEÇ KALINMAMALI

Zararlının kışlayan yumurtalarına karşı Şubat-mart aylarında ve tomurcuklar patlamadan önce başarılı bir kış mücadelesi uygulanabilir. Tomurcukların patlamasından sonra yapılacak kış ilaçlamaları fındık yapraklarında yanmalara neden olacağından, ilaçlamada çok geç kalınmamalıdır. Diğer yandan yumurtadan çıkan larvalara karşı, mayıs ayında ve çıkışın % 70-80'i bulduğu dönemde yapılabilecek yaz ilaçlaması zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır. Bu dönem fındık kurdu ile mücadele dönemine denk geldiğinden, fındık kurduna karşı kullanılacak ilaçlar bu zararlıyı da kontrol altına alacaktır.

Kimyasal mücadelede, hidrolik bahçe pülverizatörü motorlu, bahçe pülverizatörü, mekanik ve otomatik sırt pülverizatörü veya motorlu sırt atomizörü kullanılabilir.

İlaçlamada tam kaplama gerekli olduğundan, özellikle bulaşık dalların iyice ıslatılmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama esnasında havanın rüzgârsız, sakin, yağışsız ve geceleri don tehlikesinin olmadığı bir zamanda yapılması gerekmektedir. İlaçlama esnasında koruyucu önlemler mutlaka alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, ilaç vücuda temas ettirilmemelidir. İlaçlamadan sonra bütün bedenimiz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır."