Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Elazığlı üreticileri uyardı. Bağlarda zararlara neden olan Bağ Küllemesi (Cenk) hastalığı ile Bağ Salkım Güvesi Zararlısına (Haraba) karşı ilaçlama zamanının geldiğini vurgulayan açıklamada üreticilere hastalık hakkında bilgi ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bağlarda önemli zararlara sebep olan Bağ Küllemesi (Cenk) hastalığı ile Bağ Salkım Güvesi Zararlısına (Haraba) karşı ilaçlama zamanı gelmiştir. Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından yapılan tahmin ve uyarı çalışmalarına göre; üreticilerimizin bağlarda görülen Bağ Küllemesi Hastalığına ve Bağ Salkım Güvesi Zararlısına karşı acilen ilaçlama yapmaları gerekmektedir.

Bağ Küllemesi (Cenk) : Asmanın yapraklarında, çiçek ve sürgünleri ile tanelerinde zarar yapar. Hastalığa yakalanmış yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, üzeri kül serpilmiş gibi durum aldığı ve zamanla tanelerin çatladığı görülür. Çubukların hastalanmasına ve önemli mahsul kaybına sebep olur.

Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun taneleri delerek, yerken akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur.

Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir. Zamanında yapılmayan ilaçlamanın hiç faydası olmadığı gibi ilaç ve emek boşa gider. Ayrıca çevre kirlenmesine de neden olur. Salkım Güvesi zararlısına karşı Mücadele zamanını belirlemek için Müdürlüğümüzce tahmin ve uyarı çalışması yapılmakta olup, bu çalışma sonuçlarına göre ilaçlama zamanının geldiği anlaşılmıştır. İlaçlama yapacak üreticilerin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde reçetelerini yazdırmaları ve ilaçlamalarını tavsiye edilen şekilde akşam-sabah serinliğinde açık ve rüzgârsız havalarda yapmaları önemle duyurulur.

Daha fazla bilgi edinmek için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.”