Bununla birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 16/04/2005 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile zorunlu hale getirdiği Çiftçi Kayıt Sistemi zorunluluğu hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Geçen senelerde çiftçilerimizin devletten almış oldukları tarım destekli hibe kullanımlarının denetimi , çeşitli yardımlardan yararlanılabilmesi için ve çiftçinin doğru yol ve projeyle ilerleyebilmesini sağlayabilmek, raporlama düzenleme , sorgulanabilirliğinin sağlaması ve doğru analizlerin yapılabilmesi için böyle bir yönteme başvurulmuştur.Çiftçi Kayıt Sistemi çiftçimize ne gibi yarar sağlar şimdi bunun cevabını verelim.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ NE İŞE YARAR ?

Üreticilerimizin yani çiftçilerimizin devlet destekli almış olduğu kredilerin sorgulanması , doğru değerlendirilip çeşitli yardımlardan faydalanabilmesi ve tüm bunların sonucunda güvenilir ve doğru analizlerin yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen tüm bilgilerin veri tabanında toplanması zorunluluğuyla daha kolay hale gelmiştir.Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik tarihinden itibaren tarım alanında daha doğru bir politika izlenmiş olup Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimizin kolaylıkla yaptıkları işleri görebilme imkanı sağlanmış aynı zamanda devlet tarafından denetlenebilirliği kolaylaştırılmıştır. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen düşük faizli kredilerden haberdar olabilmek , devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-devlette bulunan Çiftçi Kayıt Sistemindeki bilgilerini sürekli olarak güncellemeleri üreticilerimizin lehine olacaktır.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR ?

Çiftçi Kayıt Sistemi Kaydını il ve ilçeler de bulunan Tarım Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun için aşağıda belirtmiş olduğum belgeler ile il ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında müdürlükler çiftçinin başvurusunu değerlendirecek ve uygun gördüğü üreticileri Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlarını yapacaktır.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR ?

  • il ve ilçe tarım müdürlüklerinden temin edilecek başvuru dilekçesi
  • T.C kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı
  • Çiftçi Kayıt Formları
  • Ziraat odasının verdiği çiftçi belgesi
  • Tüzel kişilerden istenen ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri
  • Yetki Belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi
  • Tarım arazisi birden fazla kişiye aitse ve sadece 1 kişi tarım için kullanıyorsa muvafakat name -1 istenirken eğer mülk eş veya çocukların üzerine ise muvafakat name -2 istenir.
  • Tarım arazisinin üreticiye ait olduğunu gösteren tapu müdürlüklerinden temin edilebilecek olan onaylı bilgisayar çıktısı
  • Kiralık olarak tarım arazisi kullanan çiftçiler kira belgesi veya kira verenin vukuatlı nüfus örneğini istemelidir. Kiralanan arazi 100 dekarın üzerindeyse onay için notere gidilmesi koşulu aranmaktadır.
  • Kadastro geçmemiş yerlerde bulunan tarım arazileri için Tespit komisyonunca hazırlanan keşif raporunuzu Tarım Müdürlüklerine teslim ettiğiniz takdirde Çiftçi Kayıt Sistemine kolaylıkla kayıt olabilir devlet desteklerinden ve düşük faizli tarım kredilerinden faydalanabilirsiniz.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ( ÇKS ) SORGULAMAMI NASIL YAPARIM ?

Teslim ettiğiniz belgelerden müdürlüklerin incelemesi sonucunda olumlu yanıt alınırsa Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmuş olursunuz. Bunun sorgulamasını Tarım Müdürlüklerinden kolaylıkla yapabileceğiniz gibi verilerinizin kayıt altına alındığını E-Devlet uygulamasından da erişebilir, sorgulamanızı yapabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yapabilmeniz için size en yakın PTT şubesine başvurup T.C kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınızla başvuru yapıp 4 TL karşılığında 5 dakika kadar kısa bir sürede E-Devlet şifrenize sahip olabilirsiniz.

TARIMDANHABER