Elazığ Tarım İl Müdürlüğü, kayısı ağaçlarında yaprak, meyve tomurcuk ve sürgünlerini hastalandıran yaprakdelen (çil) hastalığına karşı ilaçlama zamanın geldiğini belirten bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;”Başta kayısı olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarının yaprak, meyve tomurcuk ve sürgünlerini hastalandıran çil hastalığı büyük oranda verim kaybına ve kalite düşüklüğüne neden olmaktadır. Lekelenen yapraklar zamanla delinerek erken dökülür. Meyvelerde oluşan lekeler ise meyvenin büyümesini engeller ve pazar değerini büyük oranda düşürür. Tomurcuklara bulaşan hastalık onların kurumasına neden olur. Sürgünlerde zamk çıkar ve küçük kanserler oluşur. Bu hastalık ile mücadele yapılmaz ise % 30-60 oranında verim kaybına neden olur.

Hastalıkla mücadele için henüz canlanmakta olan tomurcukları korumak amacıyla, çiçek tomurcukları açılmadan önce (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) % 1'lik bordo bulamacı (100 lt suya 1 kg. göz taşı + 500 gr sönmemiş kireç) veya 100 lt. Suya 400 gr dozunda % 50 bakırlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılmalıdır.”