Çeltik Hastalıkları :

Yanıklık Hastalığı :

Belirtileri : Hastalık yaprak ayasında, kınında, sap ve salkım kısımlarında baklava şeklinde lekeler halinde görülür. Lekelerin ortaları gri veya beyazımsı, çevresi kahverengi veya kırmızımsı dır. Hastalığa sebep olan etmenler yüksek hava nemi, fazla miktarda azotlu gübreleme, geç ve sık tohum ekimi, çeltik tarlasının düzgün tesviye edilmemesi, toprakta toksit etki yapan maddelerin bulunması, asitlilik, bulutlu,yağmurlu ve rüzgarlı günler, soğuk sudur.

Mücadelesi : Kültürel tedbir olarak dayanıklı çeşit kullanmak, yeterli azotlu gübreleme yapmak, sık ve geç ekim yapmamak, münavebe yapmak, hasat sonu hastalıklı bitki artıklarını tarladan temizlemek, tohumu ilaçlamaktır.

Kahverengi Yaprak Lekesi :

Belirtileri : Hastalığın tipik belirtileri en çok yaprak ve kauzlarda görülmekle beraber koleoptil, yaprak kını, salkım sapçıkları ve nadiren de genç fidelerin kök ve gövdelerinde bulunur. Fide döneminde hastalık görülürse kök boğazında lezyonlar oluşur ve bu fideler daha sonra ölür. Hastalıklı fideler koyu yeşil renktedir, fidelerde kuru çürüklük şeklinde görünüm vardır. Yapraklardaki lekeler oval olup yaprak yüzeyine yayılmıştır. Kahverengi olan lekeler tam olgunlaştıklarında gri veya beyazımsı bir merkeze sahip olurlar. Genç veya gelişmesini tamamlamamış lekeler küçük, yuvarlak, koyu kahverengi veya morumsu noktalar halindedir.

Hastalığın meydana çıkmasına toprağın yüksek miktarda toksit maddeler ihtiva etmesi potasyum, mangan, mağnezyum gibi minerallerin eksikliği, fazla azotlu gübreleme, fazla hava nemi, ısı düşmeleri, yağmur ve sisli günler sebep olabilir.

Kontrolü : Dayanıklı çeşit yetiştirmek, düzenli gübreleme ve fazla azot kullanımından kaçınma, toprağa oksijen sağlamak için sık sık kısa kurutmalar yapmak, tohum ilaçlaması, tarla temizliği, münavebe uygulamaktır.

Kök Boğaz Çürüklüğü Hastalığı :

Belirtileri : Genç bitkilerdeki belirtiler normallerinden daha uzun bitki boyu, ince gelişme, sarımsı yeşil renktir. Hasta bitkiler bazen cüce kalır ve normal bitkilere de benzeyebilirler. Kaleme kalkma ve başaklanma dönemlerinde uzun boylu olan genellikle kardeşlenmemiş bitkilerin yaprakları kurur ve birkaç hafta içinde ölürler. Bu bitkiler normallerinden çok daha önce salkım oluştururlar. Beyaz renkli olan salkımlarda boş kavuzlar meydana gelir. Bu hastalıkta bu bitkilerin sap kısımlarında herhangi bir zararlı izine rastlanmaz.

Kontrolü : Münavebe yapılmalıdır. Ancak fusarium için mısır, arpa, sorgum, darıda konukçu bitkilerdir. Hastalıktan ari tohum kullanılmalıdır. Fazla azotlu gübre kullanılmamalı, dengeli bir gübreleme yapılmalıdır. Hastalığa dayanıklı çeşit seçilmelidir. Tohum ilaçlaması yapılmalıdır.

Bu hastalıklardan başka Yaprak lekesi, tohum ve fide çürüklüğü, yaprak lekesi veya çizgi yaprak lekesi, kın yanıklığı veya kın nokta lekesi, kök ve kök boğazı çürüklüğü, sap çürüklüğü, mildiyö, yaprak sürmesi, yalancı rastık, sürme gibi hastalıklar bulunmaktadır.