Çeltik tarımı yapılan bölgelerin toprak yapısı ve çeltik bitkisinin ihtiyacı olan bitki besin maddeleri dikkate alınarak hazırlamış olduğumuz 15—20--1O+1,5 Zn formüllü gübremiz ile yüksek verimli ve kaliteli ürün elde edilir.

Azot: fizyolojik gelişme dönemine bağlı olarak uygun parçalar halinde verilmelidir. Azot, bitki boyu ve kardeşlenmeyi artırır, yaprak ve gövdenin koyu yeşil olmasını sağlar. Salkımda başakçık ve fertil dane sayısını artırır. Hızlı gelişmeyi teşvik eder. Azot eksikliğinde ise kardeşlenme azalır bodur bitkiler oluşur. Yaşlı yapraklar, saman rengi
alır ve ölürler. Gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı yatmaya ve bazı matari hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Fostora: çeltiğin erken gelişme devresinde ihtiyaç çok fazladır. Fosforlu gübrenin tamamı ekim öncesi toprağa verilmelidir. Fosfor kardeşlenme ve kök gelişimini artırır. Erken çiçeklenme ve serin iklim koşullarındaki dane doldurmayı teşvik eder, Fosfor eksikliğinde ise kardeş, yaprak ve salkım sayısı azalır. Dar, kısa dik ve koyu yeşil yapraklar oluşur. Hasat zamanı gecikir.

Potasyum: ekimden önce toprağa verilmelidir. Potasyum salkımdaki başakçık, dolu dane sayısını ve dane ağırlığını artırır. Bitkinin kötü hava koşullarına karşı yatma, hastalık ve zararlılara karşı direncini artırır. Potasyum eksikliğinde ise üst yapraklar kısa, düşük, yapıda ve kirli yeşil renktedir. Yaprakların uç kısımlarında kahverengi lekeler görülür ve bu lekeler daha sonra tüm yaprakta görülür. 1000 dane ağırlığı ve dane kalitesi düşer.

ÇELTİK İÇİN ÖZEL KOMPOZE GÜBRE

Gübre Çeşidi Kompoze Gübreler
Üretici Firma Toros Gübre
Azot (N) Miktarı 15 (100 kg içerikte 15 kg)
Fosfor (P) Miktarı 25 (100 kg içerikte 25 kg)
Potasyum (K) Miktarı 15 (100 kg içerikte 15 kg)
Kükürt (S) Miktarı 0 (100 kg içerikte 0 kg)
Çinko (Zn) Miktarı 2 (100 kg içerikte 2 kg)
Magnezyum (Mg) Miktarı 0 (100 kg içerikte 0 kg)

15-25-15+2 Zn (İz Elementli)
%15 Azot (N)
%25 Fosfor (P205)
%15 Potasyum (K20)
%2 Çinko (Zn)

Özel ÇELTİK KOMPOZE GÜBRESİ, çeltik üreticilerinin dekardan daha yüksek ve kaliteli ürün almalarını sağlamak ve DENGELİ GÜBRELEME yapmak amacı ile TOROS GÜBRE tarafından geliştirilerek Türkiye?de ilk defa üretilmiştir. Bu özel gübre, çeltik bitkisinin topraktan en çok kaldırdığı besin elementlerinin miktar ve oranları, çeltik üretim alanlarının toprak özelliği dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bünyesinde %2 oranında bulunan çinko miktarı çeltikte çok sık noksanlığı görülen çinko eksikliğini giderecek düzeydedir. Bu nedenle üreticilerin ilave olarak çinkolu gübrenin yapısında bulunan potasyum, çeltiğin verim ve kalitesine etkili olduğu gibi dayanıklılık da kazandırır.

Özel ÇELTİK KOMPOZE GÜBRESİ ile Yapılacak Dengeli Gübrelemede

Salkımlardaki başak ve dolgun dane sayısı artar

Dekardan alınan ürün miktarı yüksek olur

Çeltikte yatma görülmez

Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık artar

Tuzlu alanlarda tuzluluğun zarar derecesi azalır

Pirinç randımanı yükselirken kırmızı dane oranı azalır

Yapraklarda çinko noksanlığı görülmez

Dengeli azotlu gübre kullanımı ile bazı yörelerde yapılan tepe kırmaya gerek kalmaz.

Özel ÇELTİK KOMPOZE GÜBRESİ taban gübreleme için (ekim zamanı) kullanılması gereken bir gübredir.

Kaynak: tarimziraat.com