Burhan CEYHAN

Prof. Dr. İbrahim Çakmak, son günlerde çiftçilerin yanlış bilgilendirdiğini belirterek, özellikle pamuk üreticileri açısından önemli açıklamalarda bulundu. Çakmak, Aydın Bölgesi'nde üretilen başta pamuk olmak üzere, çilek, fasulye, kestane ve buna benzer birçok bitkide bulunan kırmızı örümceğin zamanında yapılacak müdahaleyle bitkilere zararını önleyebileceklerini söyledi.

“AVRUPA VE AMERİKA KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ BURADA YOK"

“Pamuk üretimi yapan üreticiler tarafından geçen yıldan bu yana çok şikayetler geliyor" diyen. Prof. Dr. İbrahim Çakmak, şöyle devam etti:

“İki benekli kırmızı örümcek türü pamukta yaygındır. Son yıllarda bu zararlıya karşı yapılan uygulamaların sonuç vermediği, yeni bir zararlı tür ortaya çıktığı konusunda iddialar var. Bunlar arasında Avrupa ve Amerikan kırmızı örümceği olduğu nedeniyle çiftçiler mücadele edemediklerini söylüyor. Biz Söke ve Germencik Bölgesi'nde pamuklardan örnekler aldık. Bu bölgelerdeki bayilerde bizlere bu konuda örnekler getirdiler. Bu örnekleri mikroskopla inceleyerek değerlendirdik. Kırmızı örümceğin erkek olanı ile inceleme yaptık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde bu bölgede bulunan kırmızı örümceğin normalde ülkemizde bulunan iki benekli kırmızı örümcek olduğunu teşhis ettik. Çiftçilerin korktuğu gibi Avrupa veya Amerikan kırmızı örümceğine bölgemizde rastlanmamıştır. Avrupa örümceğinin biz çok yıllık bitkilerde olduğunu biliyoruz. Tek yıllık bitkilerde yani pamuk, fasulye ve benzeri bitkilerde olması mümkün değildir."

“ÜRETİCİ ZAMANINDA MÜDAHALE ETMELİ"

Özellikle bölgede ekimi fazla olan pamuk üreticilerinin çok dikkatli olması gerektiğini bildiren Çakmak, şunları kaydetti:

“Kırmızı örümcek pamuktaki yapraklarda havanın sıcaklığından dolayı üreme yapıyor. Yaprakların alt kısmında barındığı için üreticiler ilaçlama yaptığı zaman eğer en alt kısmı ilaçlama yapmıyorsa orada kalan örümcek kısa sürede yine yaprağın tamamını sarıyor. Tamamını saran iki benekli kırmızı örümcek bir hafta içerisinde o bitkiyi kurutarak öldürüyor. Pamuk üreticisi bu kırmızı örümceği zamanında erken teşhis etmesi gerekiyor. Yapraklarda ilk başlangıçta örümcekler yapraktaki öz suyu emdikleri için orası önce sararır sonrada kurur. Bu kırmızı örümcekler uçamadığı için ağ oluşturarak aşağıya doğru sarkar ve hafif bir rüzgarla da diğer bitkilere kolayca anında bulaşabilirler. İlacı da iyi kullanmak gerekiyor. Sürekli aynı ilacı bilinçsizce kullanılırsa bu örümceklerde bağımlılık yapıyor. Daha bilinçli ilaç kullanılması gerekiyor. Bizler de bu konuda hep sahadayız çiftçinin üreticinin yanındayız. Onları bilgilendirmeye çalışıyoruz."