Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısına Karşı Mücadele Zamanı Başlıyor

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının birinci döl zararı Haziran ayında ortaya çıkıyor. Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlara neden olabiliyor. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğünü ayrıca diğer bitkilerden elma, armut, kiraz, fındık bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zararı tespit edildi.

ASIL ZARARI KURTÇUKLAR YAPIYOR

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapıyor. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlıyor.

Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yaptığı açıklamada yılda Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele kapsamında gerek Feromon ve ışık tuzakları gerekse gözle yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanının geldiğini söyledi.

İl Müdürü Kabaoğlu, ''Entegre Mücadele prensipleri kapsamında yapılacak ilaçlı mücadelede asıl amacın, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak zararlının meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olmalıdır. Bu kapsamda İl Özel İdare destekli olarak alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü muhtarlıklara dağıtıldığını, çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır" dedi.

İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olduğunu bildiren Kabaoğlu, bu nedenle öncelikle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.

İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçların kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Kabaoğlu, yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadelenin yapılması gerektiğini söyledi.

TARIMDAN HABER

.