Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. Yüzde 70'lik hava nemi idealdir. En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde yetiştiricilik yapılmalıdır. Düşük ışıklanmada şiddetli meyve dökümleri görülmektedir. Domates çiçek tozları, 10-15 °C arasında sağlıklı şekilde çimlenerek döllenme yapabilmekte, daha düşük sıcaklıklarda meyve tutumu azalmaktadır.

TOPRAK

Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Toprak pH'sı 5-7 (hafif asidik) arasında, tuzsuz-az tuzlu (2,3 mS'dan az) toprakları sever. Kazık kök derine inebildiğinden toprak derin sürülmelidir. Gerektiğinde pulluk tabanı kırılmalıdır.

GÜBRELEME

Toprak tahlili ile belirlenen gübre miktarları doğru zamanda verilmelidir.

Amonyum nitrat (AN) – 8 kg/da – Yarısı toprak hazırlanırken verilir. Diğer yarısı ilk meyvelerle beraber, sulamadan önce verilir. Erken dönemde verilen fazla azot verimi düşürür.

Diamonyumfosfat (DAP) – 10 kg/da – Tamamı toprak hazırlığı ile beraber verilir.

Potasyum sülfat - 10 kg/da – Tamamı toprak hazırlığı ile beraber verilir.

DİKİM

Pazar isteklerine ve yöre şartlarına uygun çeşitler seçilmelidir. Bitki dayanıklılığı ve erkencilik için fideli dikim gerekmektedir. Fidelerin uygun dikim büyüklüğü, 5–6 gerçek yapraklı olduğu dönemdir. Toprak ve hava sıcaklığı 12-15 °C'yi bulduğu zaman yapılır. Fideler karıkların sırtına dikilir. Fideler, boyunun 2/3 si toprak altında, 1/3 i toprak altında kalacak şekilde karık boyunca dikilir. Tek sıralı dikim tavsiye edilir. Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir.

Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.

ÇAPALAMA

Dikimden 10-15 gün sonra kesekler varsa kırılmalı, fide boğazı gevşekse doldurulmalıdır. Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılmalıdır.

SULAMA

Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler. Hasat zamanı ise yapılacak aşırı sulama yavaş olgunlaşmaya sebep olur. Kademeli hasat yapıldığından, her hasattan sonra yapılacak sulama kaliteyi artırır.

HASAT

Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Meyve avuç içine alınarak, sapı etrafında hafifçe döndürülmek suretiyle zedelenmeden koparılmalıdır. Geç yapılan hasat bitkiyi yaşlandıracağından yeni çiçek, yeni sürgün oluşumu olumsuz etkilenir ve meyve kalitesi bozulur.