Zeytin Çekirdeği

Konularında uzman olan birçok isim zeytin çekirdeği yutmanın yaradan çok zararlı olduğunu belirtmektedirler. Çok miktarda zeytin çekirdeğinin yutulmasının sağlık felaketine yol açacağı belirtilmektedir. Bunu söyleyen uzmanlar, zeytin çekirdeğinin iki ucunun da sivri olduğunu ve midenin de bunları öğütemediğini belirtmektedirler. Bundan dolayı da zeytin çekirdeklerinin bağırsaklara zarar verebileceğini ve tahriş edebileceğini söylemektedirler. Hemoroit sorunu olan kişilerin yaralarına da zarar verip parçalayabilir. Hemoroiti olan hastaların birçoğu doktora gitmekten imtina ettikleri için, söylenen her yöntemi denedikleri ve bundan zarar gördükleri belirtilmektedir. Zeytin çekirdeğinin herhangi bir faydasını görmedikleri için neticede doktora gitmekten başka çareleri de kalmıyor.

Diğer yandan zeytin çekirdeği kabuğunu ve kabuğun içindeki özü gelişmiş teknoloji ile inceleyen uzmanlar, salamura edilmiş hazır zeytin çekirdeğinin kabuğunda ve kabuğun içinde faydalı bileşen kalmadığını tespit etti. Salamura edilmemiş, dalından kopmuş hali ile etinden ayrılan zeytin çekirdeğinin faydalı olduğu kaydediliyor.

Zeytin Yağı

Zeytinyağı asırlardır en iyi, en mükemmel yağ olarak bilinen gıda maddesidir. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.

Cildi besler, saçları korur. İçerdiği linoleik asit sayesinde anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 -5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılarak verilir. Bebekler için doğal besin işlevi görür.

Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Akdeniz ülkelerinde yaşayanların kalp krizi riskinin diğer ülkelere göre daha az olduğu görülmüştür. Zayıflama diyetlerinde zeytinyağını öğünlerden çıkartmak son derece sakıncalıdır. Bağırsak, idrar yolları, safra kesesi gastritin giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilir.

Zeytin Yaprağı

Gıda sektöründeki son araştırmalara göre, zeytin yaprağı, doğal bitkisel (nebâtî) antibiyotik ve antioksidan özellikleri sebebiyle hastalıklardan korunmada ve hastalıkların tedâvîsinde etkin rol oynamaktadır. Zeytin yaprağındaki “oleuropein" ve “oleanolik asit" adlı bileşiklerin koruyucu etkileri vardır. Bu sebeple zeytin yaprağı çayı, doğal yolla bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hormonal dengeyi korumaya, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır. Ayrıca tansiyon, kötü kolesterol seviyesi ve yüksek kan şekerine karşı olumlu etkileri de vardır. Zeytin yaprağı, bir dilim limon ve şeker eklenerek farklı aromalı içecek oluşturulabilir.