Human Reproduction isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya dayanarak konuyu gündeme getiren Küçükusta, "Pestisit yani böcek ilacı kalıntıları olan meyve sebzeyi fazla tüketen erkeklerin sperm sayısı ve normal sperm miktarının azaldığı belirlendi" dedi. Ve devamında da "Böcekleri öldüren kimyasalların insan sağlığı için de risk yaratmasında, spermleri etkilemesinde şaşıracak bir şey yok. Sağlıklı yaşamak için pestisit bulunmayan organik gıdaları tercih etmeliyiz" diye yazdı.

Human Reproduction isimli dergide yayınlanan araştırmada 2007-2012 arasında bir kısırlık kliniğine başvuran 155 erkeğin sperm örnekleri üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını paylaşan Küçükusta, 'Tarım İlaçları Spermlerin Canına Okuyor' başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Katılımcılara 38 meyve ve sebze de dahil olmak üzere hangi gıdaları, hangi sıklıkta ve hangi miktarlarda tükettikleriyle ilgili 131 soru soruldu ve cevapları Tarım Bakanlığı' nın sebze ve meyvelerdeki ortalama pestisit kalıntılarına ait verilerle kıyaslandı.

Bu verilere göre mesela biber, ıspanak, çilek, elma ve armutta yüksek, börülce, fasulye, greyfurt ve soğanda ise düşük veya orta derecede pestisit kalıntısı var.

Günde bir buçuk porsiyondan fazla yüksek pestisit kalıntılı sebze ve meyveleri yiyenlerde yarım porsiyondan az yiyenlere göre sperm miktarlarının yarı yarıya ve normal görünümlü spermlerin üçte iki az olduğu belirlendi.

Sigara, vücut kitle endeksi, fiziksel aktivite, ırk gibi sperm kalitesini etkileyen faktörler hesaba katıldığında da bu sonuçların değişmediği görüldü"

ORGANİK GIDALARDAN ŞAŞMAMAK GEREKİYOR

Pestisitlerin bir kısmının yiyeceğin iyi yıkanmasıyla veya kabuğunun soyularak yenmesiyle uzaklaştırılması mümkün olmakla beraber zerzevatın içine nüfuz eden pestisitler olduğunun da unutulmaması gerektiğini bildiren Küçükusta, pestisit kullanılmayan organik gıdalardan şaşmamak gerektiğini vurguladı.