Ceviz, badem, fındık ve antep fıstığı ortak özellikleri sert kabukları ve bozulmadan uzun süre saklanabilmeleri olan bu kuru yemişleri insanlık neredeyse altı milyon yıldır yiyor. Ancak nedense bu kabukluları hem çok sever hem de çok yağlı ve şişmanlatıcı olduğunu düşündüğümüz için hep suçluluk duygusuyla tüketiriz. Oysa lif açısından zengin oldukları için aynı kalorideki yiyeceklere göre daha az kilo aldırıyorlar. Yararlarıysa saymakla bitmeyecek denli çok. Yapılan bilimsel araştırmalara göre tüm kabuklular tansiyon düşürücü özelliklere sahipler ve kalp riskini azaltıyor.

Günde bir avuç ceviz, fındık ya da badem yemek yapısında bulunan yağ asidi, lif ve fitosterol sayesinde kolesterolü azaltıyor. Omega 3 açısından çok zenginler. Protein oranları da yüksek olduğu için vegan ya da vejetaryenler günlük protein ihtiyaçlarının bir kısmını badem, ceviz, fındık ve antep fıstığından alabilir. Bir avuç fındık ya da ceviz günlük protein ihtiyacının beşte birini yanı 10 gramını karşılıyor. Aynı zamanda günlük E vitamini ihtiyacının tümünü de karşılıyor.

Antep fıstığında da E vitaminin farklı bir türü olan gamma-tocopherol bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre bu madde de akciğer ve prostat kanserlerinin tedavisinde etkili oluyor.

Yine bir avuç badem günlük manganez ihtiyacının yarısına yakınını, bakır ihtiyacının ise yüzde 20'sini karşılıyor. Ve kolesterolü düşürücü etkisi de var.

Kısacası hangisi olursa olsun kabuklu kuru yemişleri tuzla kavrulmamış oldukları sürece hem yemeklerin, salataların ve kek ve kurabiye gibi hafif tatlıların içinde kullanarak hem de tek başına gönül rahatlığıyla tüketebiliriz.