Olgay Güler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü'nde düzenlenen hububat hastalıkları konulu seminerde konuşan Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı, geçtiğimiz sene Buğday'da görülen Sarı Cücelik Virüsü'yle mücadelede ürün çeşitliliği ve ekim zamanı gibi etkenlerin hastalığı yüzde 50 oranda düşürdüğünü söyledi. Özellikle söz konusu hastalıkla mücadelede Trakya'nın pilot bölge olarak belirlendiğine dikkat çeken İlbağı; “ Trakya Bölgesi için Kasım ayının 2'nci haftası buğday ekimlerinin yapılması en uygunudur. Bunu uygulayan çiftçilerimiz de bu hastalığa karşı başarılı mücadele etmişlerdir” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü, 21 Ekim Cuma günü Dursun Ali Şahin Toplantı Salonu'nda hububat hastalıkları konulu eğitim toplantısı düzenledi. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. İrfan Öztürk, Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Havva İlbağı ve Prof. Dr. Ahmet Çıtır, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, köy muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldılar.

Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını İl Müdürü Orhan Sarı yaptı. Sarı, tahıl ürünlerinde çok farklı hastalık, zararlı, nematod ve yabancı otlar görüldüğünü ifade ederek, Edirne'de geçen ekim sezonu içerisinde de iklimsel nedenlerden dolayı Sarı Cücelik Virüsü Hastalığı'nın görülebilirliğinin arttığını belirtti. Sarı, “Bu virüs, mekanik olarak, bitkilerin birbiri ile temasıyla, tohumla, polenle taşınmaz ve yayılmaz. En önemli taşınma ve yayılma yolu yaprak bitleridir.” dedi.

Vektörlerin bu virüsü bir kez bünyeye almasıyla hayatı boyunca bu virüsü bünyesinde taşıdığını belirten Sarı, hastalıkla mücadele için geç ekim yapılması gerektiğini açıkladı. Sık ekimden ve aşırı gübre kullanımından kaçınılması gerektiğini söyleyen Sarı; “Yabancı otlarla mücadele, bitkinin kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde uygun oranda ve zamanda gübreleme gibi kültürel önlemlere uyulması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı da buradaki sunumunda; “Önceki üretim döneminde, yani Nisan ayında özellikle Edirne ili başta olmak üzere Trakya Bölgesi'nde ve Türkiye'nin tahıl üretimi yapılan bazı illerinde, tahılların en önemli hastalığı olan Sarı Cücelik Hastalığı epidemi yapmıştı. Biz o dönemde bu hastalığa karşı hastalığın önemi ve bu hastalığa karşı mücadele yöntemlerinin neler olduğunu çiftçiye benimsetmek üzere konferanslar verdik. Şu anda da yine aynı şekilde mücadele yollarının benimsenmesi için ikinci bir konferans veriyoruz. Bu şekilde de tahıllardaki bu önemli virüs hastalığına karşı neler yapılması gerektiği hususu çiftçilerimize benimsetilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Hastalığın zaman zaman ortaya çıktığını açıklayan İlbağı; “Küresel ısınmanın etkisi ise sıcaklıkların artışı ile zaman zaman bu hastalık epidemi yapacaktır. Çiftçiler de yeni bilincine varıyorlar. Ne yapılması gerektiği zaten proje çalışmaları ile belirlendi. Özellikle Trakya Bölgesi bu konuda pilot bölgedir. Tüm Türkiye genelinde tahıllardaki bu söz konusu hastalığın mücadele yolları belirlendi ve bu da benimsetilecektir” diye konuştu.

Trakya'da bu hastalıktan etkilenen alanların yöreye, çeşide ve ekim alanlarına göre değiştiğini belirten İlbağı; “Belirli alanlarda yüzde 70 kayıplara neden oluyor. Önemli olan şey kullanılan çeşit ve ekim zamanıdır. Bu ikisi de hastalıktan yüzde 50 oranında kurtarıyor. Bunu uygulayan çiftçilerimiz de başarılı olacaklar. Bunu Tekirdağ çiftçisi uyguladı ve başarılı oldu. Edirne ve Kırklareli'de de üreticilerimiz bunu uygulamaya başladılar. Bu Türkiye geneline de yayılacaktır” dedi.

Toplantı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. İrfan Öztürk, Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çıtır'ın sunumlarının ardından sona erdi.

Kaynak: Hudut Gazetesi