Rezene çayı geleneksel olarak hazımsızlık, mide krampları, sindirim sorunları, ateş ve bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır. Rezene tohumlarının özellikle mineral bakımından zengin olması, bu baharatla hazırlanan çayın soğuk algınlığı, grip ve halsizliğe karşı içilmesini sağlamaktadır. Pek fazla bilinmeyen ancak oldukça etkili bir diğer kullanım alanı ise şiş gözler içindir. Rezene çayına batırılmış pamuğu gözlerinizin üzerine koyup 15 dakika kadar beklerseniz şişlik önemli ölçüde azalır.

Rezene Çayının Faydaları nelerdir?

Rezene çayı genel olarak hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilebilir. Ancak rezene çayının, diğer bitki çaylarında olduğu gibi, fazla tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın. Örneğin doğum kontrol hapı kullananların, östrojen takviyesi alanların rezene ürünleri kullanması, bu ilaçların vücut tarafından emilimini olumsuz yönde etkilediği için önerilmemektedir.

Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, rezene çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.

Rezene çayı neye iyi gelir?

İştah: Rezene çayının direkt olarak iştahı azaltma gibi bir özelliği yoktur ancak “Etnofarmakoloji Dergisi"nin 2009 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre rezene çayı mide ülseri hastalarında, hastalığa neden olan bakteriyle savaşarak, ülserin belirtilerinden biri olan sürekli açlık hissini azaltıyor.

Adet Sancısı: Bitkinin spazmları azaltan özelliği, kasılmalar nedeniyle meydana gelen adet sancılarını hafifletmek için kullanılabilir. Ayrıca adet öncesi sendromu belirtilerinden olan gerginliği almak için günde 1-2 bardak rezene çayı içebilirsiniz.

Şiş Gözler: Rezene gözlerdeki şişliği almak için birebirdir. Rezene çayını demledikten sonra süzün ve ılıyana kadar bekletin. Daha sonra pamukla veya temiz bir havluyla alıp gözlerinizin üzerine yerleştirin. 15-20 dakika bekletmeniz şişliğin inmesi için yeterli olacaktır.

Anne Sütü: Rezene çayının anne sütünü arttırdığı konusunda bir bilimsel araştırma bulunmuyor ancak farklı toplumlarda geleneksel olarak emziren anneler tarafından kullanılmaktadır.

Mide Krampları: Rezene çayını adet kramplarında olduğu gibi sindirimle ilgili mide krampları içinde kullanabilirsiniz. Rezene çayı mide krampları dışında gaz, hazımsızlık ve ishale karşı içilebilir.

Enfeksiyon: Potasyum, kalsiyum ve diğer mineraller bakımından zengin olan rezene ateşi düşürmek ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırmak için kullanılabilir.

Kolik: Bebeklerde ve çocuklarda kolik tedavisi için yaygın olarak kullanılan rezene çayı kolik belirtilerini azaltarak bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. Bebeğiniz için hazırlayacağınız rezene çayı için 1 çay kaşığının 1/3'ü kadar rezeneyi kaynatmanız yeterli olacaktır. Çay iyice soğuduktan sonra içirebilirsiniz.

Kilo Kaybı: Rezene çayının yağ yakılmasını hızlandıran bir özelliği bulunmamakla birlikte, idrar söktürücü özelliği vücutta tutulan fazla suyun daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

Rezenenin Besin Değerleri

1 yemek kaşığı kurutulmuş rezene tohumu (rezene baharatı);

  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %7'sini
  • Demir ihtiyacının %6'sını
  • Magnezyum ihtiyacının %6'sını
  • Fosfor ihtiyacının %3'ünü
  • Potasyum ihtiyacının %3'ünü
  • Çinko ihtiyacının %1'ini
  • Bakır ihtiyacının %3'ünü
  • Manganez ihtiyacının %19'unu
  • C vitamini ihtiyacının %2'sini
  • Tiamin ihtiyacının %2Sini
  • Niasin ihtiyacının %2'sini karşılar

Kaynak: bitkicaylarininfaydalari.com

NOT: Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri bilinçli, doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.