Yabani olarak güney Avrupa ve Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yetişen melisa limona benzer hafif bir kokuya sahiptir ve yaz aylarının sonuna doğru küçük beyaz çiçekler açar. Bilinen diğer adları; nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsamdır. Melisanın genel kullanımı kurutulmuş yapraklardan hazırlanan çaydır ancak kapsül, krem, yağ formlarında bulunabilir.

Uyku sorunlarında kullanılır

Sinirleri yatıştırır

Stresi azaltır

Mide rahatsızlıklarını azaltır

Sindirim sorunlarına karşı kullanılır

Gaz giderir

Ateş düşürür

Ter atılmasını sağlar

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yarım litre kaynamış suyu ateş üzerinden alıp 10 gram kurutulmuş melisa atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Hazırladığınız melisa çayından bir bardak içip geri kalanını buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen olan 1.5 – 4 gram (1 ile 3 çay kaşığı arası) arası kurutulmuş melisadır.

Melisanın Sağlığa Faydaları

Melisa çayının stresi azaltma, uyku bozukluklarını düzenleme ve sakinleştirme özelliklerinin yanı sıra içeriğinde melisa bulunan cilt kremlerinin uçuk tedavisinde etkili olduğu biliniyor. Yine aynı şekilde mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Özellikle melisa yağı güçlü bir anti bakteriyeldir. Bu alanda çok az sayıda çalışma bulunmasına karşın bazı araştırmaların Alzheimer hastalarında melisanın bilişsel işlevde gelişme sağladığı yönünde sonuçları bulunmaktadır.

Melisanın Tarihi

Melisanın, Plinius (Roma, MS 23-79), Dioscorides (Yunanca, MS 40-90), Paracelsus (1493-1541 Avusturya) ve John Gerard (İngiltere, 1545-1612) tarafından bitkisel ilaç olarak çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Melisa adı Yunanca “arı" kelimesinden gelmektedir. Avrupa kıtasındaki popülerliğini Orta Çağ'da kazanmıştır.

Melisa Çayının Yan Etkileri

Melisa sedatif ilaçlar ve tiroit ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Uykusuzluk ya da kaygı için ilaç kullanıyorsanız melisa çayı tüketmemelisiniz. Tiroit ya da glokom hastalığınız varsa doktorunuzun tavsiyesi ile onun verdiği dozajlarda kullanmalısınız. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenliği ile ilgili bilgiler eksiktir. Yine de güvenli tarafta yer almak için bu gibi hassas dönemlerde kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız ve çocuklarda kullanmamanız tavsiye edilir.

Kaynak: bitkicaylarininfaydalari.com

NOT: Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri bilinçli, doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.