Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Taner Demirer medyada yaşanan bilgi kirliliğine dikkat çekti. Bir süre önce yeşil çayın kanseri önlediğine dair bilginin medyada sıklıkla dolaştığını söyleyen Demirer, son zamanlarda ise yeşil çayın erkeklerde kansere neden olduğuna dair haberlerin yayıldığını ifade etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar açılış konuşmasında; “TÜBA Çalışma Grupları, Akademi'nin bilim temelli danışmanlık işlevi bakımından en önemli organlarıdır. TÜBA-Kanser Çalışma Grubu ve Kök Hücre Çalışma Grubu'na, kısa süre önce kurulmasına rağmen oldukça aktif olan Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu da eklendi. Bu Sempozyum da, Kanser Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu iş birliği ile hazırlandı. Sempozyum sonucunda diğer çalıştay ve sempozyumlarımızda yaptığımız gibi yine bir rapor hazırlayacağız, bu rapor tüm kamu kurumlarına, ilgili bütün üniversitelere ve paydaşlara iletilecek" dedi.

AMACIMIZ BİLGİ KİRLİLİĞİNİ ENGELLEMEK

TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin ise şunları kaydetti: “İnsanlar ne yiyeceklerini ya da ne yemeyeceklerini şaşırdılar. Çok önemli bir besinin tüketilmemesi gerektiği ya da çok zararlı bir besinin insan sağlığına iyi geldiği konusunda basında sıklıkla okuduğumuz haberler var. Bu tür bir bilgi kirliliğinde doğru ve yanlış yer değiştirmiş durumda. Bizim görevimiz bu kirliliğin ortadan kalkmasına katkı sağlamak. Özellikle ülkemizde beslenme ile ilgili çalışmalar çok kısıtlı fakat yurt dışında üniversitelerin beslenme bölümleri ciddi destek alıyor, ne yazık ki bizde çok aktif değil bu vesileyle konunun altını çizmek istiyorum"

TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer Sempozyum'un önemine dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gıda ve kanser konusu çok sık suistimal ediliyor. Bu suistimal günlük beslenme ve aktivitelerden, bitkisel ürünlere, alternatif ya da yardımcı tedavilere dek uzanabiliyor. Kanser hastalarının %40'ı kemoterapi esnasında onkologunu bilgilendirmeden alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler alıyor. Alternatif ve tamamlayıcı ürünlerin ekonomik boyutu ve kapsamı iyice arttı ve bu ürünler dünyada yeni bir sektör haline geldi, bu alanda kontrol mekanizmaları çok yetersiz kalıyor."

YANLIŞ BESLENME KANSERE YOL AÇIYOR

Obeizte, tütün kullanımı, yanlış beslenme gibi sorunların kansere yol açan başlıca nedenler olduğunu ifade eden Demirer, basında kanser sebepleri ve tedavisi hakkında çok çelişkili bilgiler verildiğinden bahsetti. Bir süre önce yeşil çayın kanseri önlediğine dair bilginin medyada sıklıkla dolaştığını söyleyen Prof. Dr. Demirer, son zamanlarda ise yeşil çayın erkeklerde kansere neden olduğuna dair haberlerin yayıldığını ifade etti. Parmak arası terlikten, kötü şansa kadar birçok konu başlığını kansere neden olmakla ilişkilendiren haberlerin çok görüldüğüne dikkat çekti.

EVDEKİ EKMEK BÜTÜN BİSKÜVİLERDEN DAHA SAĞLIKLI

Gıda katkı maddeleri konusunda son yıllarda yaptığı çalışmalarla da bilinen Prof. Dr. Fatih Gültekin ise, “Sağlıklı beslenmenin temellerinden biri de gıda katkı maddeleri içermeyen ürünlerle beslenmedir. Evde ekmek diliminin üzerine sürdüğümüz yoğurdun üzerine döktüğümüz baharatla hazırladığımız yiyecek piyasada gördüğümüz bütün bisküvilerden daha kıymetli ve besleyicidir" dedi.