VİTAMİN DEPOSU

Elmanın bol vitamin içerdiği biliniyor. Peki bu vitaminlerin neler; elma bol miktarda A, C, E ve B grubu vitaminleri bulundurur. Bu kadar çok vitamin çeşidini bir arada bulunan nadir meyvelerden biridir..

Birçok farklı elementin de kaynağı olma özelliği taşıyan elma, magnezyum, fosfor, potayum, sodyum zenginidir. Bu nedenle günde 1 elma yiyerek günlük vitamin ve mineral ihtiyacının çoğunu karşılarız. Elmada ayrıca, kan damarlarını rahatlatarak kalp hastalıkları riskinin azalmasına da yardımcı olan Flavonoid bulunur. Tek bir meyvenin bu kadar fazla besin çeşidini bir arada taşıması, diyetlerde önerilmesinin nedenidir.

HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEYİCİ

Elmanın faydalarından bir diğeri de taşıdığı bu zengin besin çeşitlerinin çeşitli hastalıklara karşı önleyici etkisinin olmasıdır. Bu hastalıklardan bazıları; sindirim sistemi rahatsızlıkları, kabızlık, böbrek taşları, tansiyon, kolesterol, damar sertliği, kalp rahatsızlıklarıdır. Özellikle sindirim sistemine büyük faydası dokunan elmanın faydalarından biri de vücuttaki yorgunluk hissine engel olmasıdır. Nefes darlığına iyi gelen elmanın kokusu sinirleri rahatlatır. Mide bulantısına karşı çok bilinen bir etkisi de vardır.

Çiğ olarak tüketildiğinde, daha sağlıklı vitamin ve mineral alımı mümkün olsa da kompostosu, çayı, reçeli, pekmezi de yapılmaktadır. Elma kabukları bol miktarda selüloz ya da lif zenginidir. Böylece kabızlığa karşı etkisi ortaya çıkar. Bağırsak duvarını temizler, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, sindirim kanalının yıpranmasını önler. Kan şekerini düşürücü etkisi de bilinen elmanın faydaları saymakla bitmez.

ÖMÜR UZATIYOR

Elmanın tüm faydalarının yanı sıra Avustralya'da yapılan yeni bir araştırma ile "Günde bir elma yiyen doktor yüzü görmez" sözü haklı çıkarıldı. Western Australia Üniversitesi tarafından 70 ila 85 yaşları arasındaki bin 456 kadın 15 yıl boyunca incelemeye alınarak gerçekleştirilen araştırmada; her gün küçük bir elma tüketildiğinde, içerdiği yüksek orandaki lif, kolesterolü ve tansiyonu düşürürken kanser riskini de düşürerek, erken ölüm riskini yüzde 35 oranında azalttığı, böylece günde 100 gramdan fazla elma tüketenlerin ömrünün uzadığı belirlendi.

Kaynak: Isparta Tarım İl Müdürlüğü