Kültürü yapılamayan mantarlar sınıfına giren kuzugöbeği, Türkiye’nin iklimi nedeniyle doğada bolca bulunuyor. Nisan-Mayıs yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişiyor.

Geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı, İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika ve İskandinav ülkelerine ihraç ediliyor.

İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç’te kuzugöbeği ilaç sanayinde kullanılıyor. Paris’te ise zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor. Aroması nedeniyle beğenilerek tüketiliyor.

Ancak yanlış toplamalar her yıl mantar çıkışında azalma yaşanmasına neden oluyor. Mantarın kökünden sökülmesi, bazı yıllarda yağışların az olması bu azalmanın başat nedenleri arasında yer alıyor.

Dünyada Çin, Pakistan ve Hindistan kuzugöbeği mantarı yönünden zengin olan diğer ülkeler.

Kuzugöbeği Mantarı

’Morchella’ cinsine ait olan kuzu göbeği mantarı, ortalama 5- 15 santimetre boyunda, kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahip. Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzu göbeğinin üremesini sağlayan sporları, askus adı verilen bir kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek mantarı meydana getirir. Kuzu göbeği mantarının dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor.