Sağlık ve bitki çaylarının vücuda faydaları ile ilgili şu önemli notu hemen düşelim. Bitki çayları bir hastalığı tedaviye yönelik olarak ya da bir hastalıktan korunmak için içilebilir. Ancak herhangi bir sağlık sorununu doktorları devre dışı bırakarak, kendi kendinize sadece bitki çayı içerek tedavi etmeye kalkışmanız yanlış bir düşüncedir.

Bitki çaylarının hazırlanış biçimleri ve günde kaç bardak içildiği önemlidir. [*] Örneğin adaçayı erkeklere günde iki bardaktan fazla tavsiye edilmez. Yeşil çay ise günde 4-5 bardak içilebilir.

Hazırladığınız bitki çayındaki bir maddenin vücudunuzda gereğinden fazla birikmesi sağlık sorunu yaşamanıza bile neden olabilir. Bu tip riskleri önlemek için bitki çayı satın alırken hazırlama ve tüketim koşullarını iyice sorup öğrenmelisiniz.

Bitki Çayları Nasıl Hazırlanır?

Hazırlama koşulları ile ilgili de bu konunun önemine dikkat çekelim. Bitki çayları demlenerek, haşlanarak ya da kaynar suda bekletilerek hazırlanabilir. Bitkinin faydasını görebilmek için seçtiğiniz bitki çayı için uygun olan hazırlama yöntemini kullanmanız gerekir.

Hem baş ağrısını hem de tansiyonu aynı anda tedavi edebileceğinizi düşünüp bitkileri gelişigüzel karıştırmayın. En fazla iki bitkinin bir arada olması tavsiye edilir.

Sağlık için olumlu bir adım atarken beyaz şekeri eleyip onun yerine süzme bal ile çayınızı tatlandırmanız en iyisi olacaktır. Yapay tatlandırıcıları ise bitki çayları ile kullanmayın. Yapay tatlandırıcıdaki maddelerle bitki çayındaki tedavi edici maddeler birbirilerini etkileyecek, değişime uğratacaklardır.

Nereden Satın Alınmalıdır?

Dikkat edilecek bir başka önemli nokta, ambalaj ve satış koşullarıdır. Bildiğiniz markaların uygun koşullarda paketlenmiş bitki çaylarını satın almaya özen gösterin. Aktarlardan alışveriş ediyorsanız, sorularınıza yanıt alabileceğiniz, deneyimli işletmeleri tercih edin. İlaçlı ya da zehirli maddeler içeren çaylardan korunmanın en güvenli yolu bu olacaktır.

Nasıl Kullanılmalıdır?

En çok sorulan sorulardan biri de bitki çaylarını günün hangi saatlerinde içmek gerektiğidir. Eğer daha farklı bir yöntem önerilmemişse, bitki çayları genellikle günde iki kez (sabah – öğlen ya da sabah – akşam) ve aç karnına içilmelidir. Genellikle diyoruz çünkü örneğin hazımsızlık için kullanılan bitki çaylarının yemeklerden sonra tüketilmesi önerilir. Sıcak içeceğinizi yavaş yavaş, yudum yudum tüketmeniz önerilir. Herhangi bir rahatsızlığın tedavisi için tıbbi bitki çayı içiliyorsa, çayın düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Burada önemli nokta örneğin bir haftalık kür uyguladıktan sonra bir müddet bu çaya ara verilip daha sonra ikinci bir kür uygulanması gerekir.

Herhangi bir bitki çayını nasıl tüketeceğinizden emin olamıyorsanız mutlaka bir doktora, en azından eczaneye ve hatta iyi bir aktara danışmaktan çekinmeyin. İnternette güvenilir kaynaklardan araştırma yapın. Bitki çayını satın alırken bilgi alın. Eğer bilgi alamıyorsanız, ambalajın üzerini dikkatle okuyun.

[*] Bu bilgi Dr. Ender Saraç'ın röportajından derlenmiştir.

Kaynak: bitkicaylarininfaydalari.com