Yüksek lif oranı, düşük kalorisi ve vitamince zengin yapısının dışında bezelyenin içeriğinde:

Protein, Karbonhidrat, Fosfor, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Sodyum, Potasyum, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, A vitamini, C vitamini E vitamini yer alıyor.

Tüm bu içeriği ile birlikte bezelyeden sağlayacağımız faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Bezelyenin diyetlerde tercih edilebileceğinden bahsetmiştik. Bunun yanında yaşlanma karşıtı da olan bezelye bu iki özelliği ile birlikte özellikle bayanların gözdesi olmayı hak ediyor.

Pişmiş olarak tüketeceğiniz yarım bardak bezelye sadece 36 kalori almanızı sağlar. Aynı zamanda günlük lif, karbonhidrat ve C vitamini ihtiyacınızı da ciddi manada karşılamaya yardımcı olur.

Kolesterol içermeyen bezelye kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça sağlıklı bir tercih.

Bitkisel protein almak için ideal bir sebze.

Kan şekerinizi dengelemek adına bezelye tüketebilirsiniz. Bezelye, içeriğindeki lif ve protein içeriği ile birlikte şeker hastaları için önerilebilecek bir sebze.

En önemli özelliklerinden biri de folat. Folat tüketimi bilindiği gibi öncelikli olarak hamilelik dönemi geçiren bayanlara özellikle tavsiye ediliyor. Bu dönem için önemli bir madde olan folat tüketimini bezelye ile de sağlayabilirsiniz. Folat sadece hamilelik dönemindeki bayanlara değil normal süreçte sağlıklı bireylere de tavsiye ediliyor. Hücre DNA'sının yapım ve onarımına olan etkisi oldukça yüksek.

Başta sahip olduüu yüksek lif oranı ile birlikte kötü kolesterol olarak bilinen LDL değerlerinin düşürülmesinde oldukça etkilidir. Bu yüzden yüksek kolesterolden rahatsızlık yaşayan bireylerin bezelye tüketimine öncelik vermelerini tavsiye edebiliriz.

K vitamini oranı yüksek olan bezelye kanın pıhtılaşması için etkilidir.

Kaynak: Tarım Vadisi