Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Halkalı Leke Hastalığının İzmir'de zeytin ağaçlarına 2 senedir yoğun bir şekilde zarar verdiğini hatırlatarak üreticileri uyardı.

Yağışlı geçen yıllarda hastalığın salgın (epidemi) yaptığını belirten Tekalmaz, ilkbahar yağışlarıyla birlikte bu yıl da görülebileceğini söyledi. "Diğer hastalık ve zararlılarla mücadelede olduğu gibi bu hastalıkla mücadelede de kültürel önlemler çok önemlidir" diyen Tekalmaz, "ağaçların doğru budanması, gübrelenmesi, sulanması gerektiğini" söyledi.

Tekalmaz, bu hastalığa karşı ilkbahar sürgünleri görülmeden önce, çiçek somakları belirginleştikten sonra ve çiçek açmadan önce teknik talimatta yer alan ilaçlarla ilaçlanma yapılması gerektiğini, gerekli tüm uyarıların ve bilgilerin İlçe Müdürlüklerine iletildiğini, İlçe Müdürlükleri aracılığıyla da bütün muhtarlıklara ziraat odalarına bu konuda duyuruların yapıldığını ve üreticilerin cep telefonlarına SMS'lerin gönderildiğini belirtti. Tekalmaz, ayrıca üreticilerin, Zeytinde Halkalı Leke Hastalığı ve mücadelesi hakkında daha detaylı bilgileri, İl ve İlçe Müdürlüklerinden alabileceğini hatırlattı.