Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda, üzümde rekolte tahminlerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair eğitim toplantısı yapıldı. Toplantı da konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İsmail Kaya, "İlimizde 2016 yılında 793 bin 53 dekar bağ alanından 1 milyon 366 bin 904 ton üretim gerçekleşmiştir. İlimizde konunun önemine binaen 17 İlçede, aralarında Ziraat Odası Başkan veya Temsilcisi, Ticaret Borsası Başkan veya Temsilcisi ya da diğer sivil toplum kuruluşlarının başkan veya temsilcilerinin bulunduğu, İlçe Müdürlerimizin başkanlık ettiği, 17 İlçe Komisyonu ve il müdürü başkanlığında İl Komisyonu oluşturulmuştur" ifadesini kullandı.

Rekolte Fiyatların Bakanlık Açıklayacak!

Komisyonların görevlerinden bahseden İl Müdür Vekili Kaya, “Bu komisyonlar bugün alacakları eğitimden sonra ilçelerinde sofralık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm, kurutmalık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ile şaraplık üzüm olmak üzere beş farklı konuda çalışmalar yapacak, hazırlayacakları raporlarını İl Komisyonuna sunacaklardır. İl Komisyonu ise söz konusu raporları değerlendirip, usulünce imza altına alarak Bakanlığa bildirilecektir. Rekolte sonuçlarının açıklanması ise Bakanlığımızca gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

Komisyon üyelerinden bölgelerinizdeki bağ alanlarını sık sık dolaşmalarını isteyen İsmail Kaya; "Ne kadar çok gezerseniz o kadar çok gözlem ve incelemelerde bulunmuş olursunuz. Gözlemleriniz arttıkça rekolte tahmin oranınızda o kadar yüksek ve gerçekçi olacaktır" uyarısın yaptı.

Ana Veriler Olacak!

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, rekolte tespitinin ülkesel birlikteliği için burada toplandıklarını belirterek, "bilindiği gibi geçmiş yıllarda kuru üzüm rekolte tespiti İzmir Ticaret Borsası Başkanlığı ve beraberinde çalışan bir heyetçe tespit edilmekte idi. 2017 yılı itibariyle kuru üzüm rekoltesinin ülkesel olarak Bakanlığımız tarafından açıklanacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda kurumumuz olarak eğitimlerimize başlamış bulunmaktayız. Manisa'yı özelliğinden dolayı ayırdık. Her ne kadar üzüm rekoltesi ülkesel bile olsa Manisa'dan alacağımız veriler aslında bizim için ana veriler olacaktır. Hem ihracat ayağıyla hem de toplam ülke üretimimizi baz aldığımızda Manisa verileri çok daha önemli bir yer kapsamaktadır. Bakanlığımızın açıklayacağı bu rakamlar ilk yıl olduğu için bu çalışmalar Manisa özelinde çok daha önem kazanmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü