Dicle Üniversitesi öğretim görevlileri Eğil ilçesindeki üzüm yetiştiricilerini sahada bilgilendirdi.

Eğil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü koordinasyonunda ilçe genelinde üzüm yetiştiricilerinin bağ yetirme tekniği ve hastalık zararlılarına yönelik olarak, teorik ve uygulamalı eğitim almaları ve bu konuda bilgilendirilmeleri için Dicle Üniversitesi öğretim görevlilerince, çiftçilere bu konuda eğitim vermeleri sağladı.

Dicle Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Gültekin Özdemir ve Yrd. Doç. Dr. Halil Bolu tarafından çiftçilere teorik ve bağ alanlarında uygulamalı olarak eğitim verildi. Eğitime, Eğil İlçe Müdürü Necip Suat Demirbaş ile İlçe Müdürlüğünde görevli konu uzmanları ve çiftçiler katıldı.

Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gültekin Özdemir, yapılan eğitimde modern bağcılığın artık uygulanması gerekliliğine dikkati çekerek, bağcılık koşullarının iyileştirilmesi, yeni bağ alanlarının kurulması, mevcut eski bağların verimi, kalitesi ve pazar değeri yüksek çeşitlerle yenilenmesi, birim alandan mümkün olan maksimum verimin elde edilmesi için telli terbiye veya çardak sistemine geçilmesi ile pazarlama ve adaptasyon için çiftçilerimizin çeşit seçiminde mutlak uygun çeşitlerin seçilmesine özen göstermeleri gerektiğini vurguladı.


HASTALIKLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİLER

Yrd. Doç. Dr. Halil Bolu ise bölgedeki bağlarda sık görülen hastalık ve zaralılar olan Külleme, Mildiyö, Salkım Güvesi, Agustos böceği ve bağ maymuncuğu zararlısı hakkında çiftçilere bu hastalık ve zararlılar ile ilgili hangi dönemlerde nasıl mücadele edeceklerine dair bilgiler verdikten sonra özellikle bölgedeki külleme için çiftçileri uyararak, hangi etken maddeli ilaçların nasıl kullanılacağı ve hangi dönemlerde bağlarda uygulama yapılacağına dair geniş bir bilgi verdi.

Dicle Üniversitesi öğretim görevlileri Özdemir ve Bolu tarafından çiftçilere teorik eğitim verildikten sonra uygulamalı eğitime geçmek için bağ alanlarına doğru yol alındı. Çiftçiler ile birlikte bağda budama yapılarak gerçekleştirilen eğitim soru cevap şeklinde tamamlandı. Çiftçilere verilen eğitimden duydukları memnuniyeti dile getirerek, Eğil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüze ve Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlilerine teşekkürlerini sunarak, bu tür eğitimlerin sıklıkla devam etmesini istediler.

TARIMDAN HABER