Üstün verim özelliklerine sahip damızlık koçların dağıtımıyla bölgedeki koyun ırklarında safkan oranının artırılması, bölgeye olan adaptasyonu ile birlikte et veriminin yükseltilmesi amaçlanıyor. 2010 yılından bu yana devam eden projede 7. si düzenlenen dağıtım töreni ile birlikte toplam 215 üreticiye 358 koç ve teke dağıtımı gerçekleşmiş oldu.

Kınık İlçesinde düzenlenen Koç Dağıtım Törenine İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Kınık Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Mesut Akdamar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, il ve ilçe idare amirleri, Birlik Başkanları ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, "Koç dağıtımı ile birlikte ırkın geliştirilmesini amaçlayan bu projenin kırsal kesimdeki halkımıza çok faydalı olacağı inancıyla emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal; "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında 2010 yılından bu yana üreticilerimize Saanen Tekesi, Sakız Koçu ve bugün burada Kıvırcık Koçu gibi küçükbaş hayvanların dağıtımını yapıyoruz" dedi.

Bakanlık olarak hayvan ıslahına büyük önem verildiğine değinen Güldal, küçükbaş hayvanlarda verimliliği arttırmak amacıyla erkek damızlık hayvanların üreticilere verildiğini belirterek, "Sürülerimizin daha elit sürüler haline gelmesine, üreticilerimizi daha çok kazanmasına bir fırsat tanımış oluyoruz" dedi.

Güldal, "Dağıtmış olduğumuz bu safkan ırk koçlar TİGEM' e ait Karacabey Tarım İşletmesi'nden elekte edilerek elde edilmiş koçlarımızdır. Bundan böyle bu damızlıklar Kınıklı 23 çiftçimizin sürülerine koçluk yapacaklar. İlkbahar döneminde Kınık'ta yürüttüğümüz bu projeyi Sonbahar döneminde de bir başka ilçemizde yapacağız. Bakanlığımızın hayvancılığa vermiş olduğu destekler bunlardan ibaret değil. Bunlar, üreticiye doğrudan materyal sağlayan alt projelerdir. Maddi olarak yaptığımız çok daha fazla destek bulunmaktadır. Toplamda İzmir çiftçilerine 330 Milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapıyoruz. Bunun 75 Milyon TL'si süt desteğidir. İzmir süt üretiminde Türkiye'nin en çok süt üreten lider ilidir.

YATIRIMLARDAN EN ÇOK İSTİFADE EDEN İL İZMİR

Bir başka önemli desteğimiz ise kırsal kalkınma yatırımları dolayısıyla yüzde 50 hibe destek uygulaması yapıyoruz ve şunu memnuniyetle ifade ediyorum 10 dönem proje uygulandı ve bunların son 2 dönem sunulan projelerin tamamı desteklendi. Bu vesileyle 201 Milyon Liralık yatırıma karşılık 100 Milyon Lira hibe desteği veriyoruz. Yani üreticiler yarısı bizden yarısı kendinden fakat tamamı kendisine ait işletmelere sahip oluyor. Bunun dışında örgütsel bazda desteklediğimiz kooperatifler, birlikler ve Ziraat Bankası aracılığıyla kullandırdığımız düşük faizli krediler var. Bunların bütününe baktığınızda bitkisel, hayvansal yatırımlardan ve kredilerden en çok istifade eden ilin İzmir olduğunu memnuniyetle görüyoruz" dedi.

"Kınık İlçesinde bulunan üreticilerden ve yatırımcılardan talep geldiği takdirde İl Müdürlüğü olarak her projede yanlarındayız" diye konuşan Güldal, "Bakanlığımıza 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' konusunda sunmuş oldukları destekten dolayı saygılarımı sunuyorum ve projenin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kınık İlçe Müdürü Fedai Avcı "Gelişen dünyada gıda tarım ve hayvancılık büyük öneme sahip. Aynı zamanda ülkemiz ekonomisinde, gelişmişlik düzeyinin arttırılmasında ve kalkınmada önemli bir lokomotiftir. Bugün burada koyun ve keçilerde verimliliğin arttırılması amacıyla bölgemizin şartlarına uygun 57 adet kıvırcık ırkı koç dağıtımı yapılacak. Bu projenin ilçemizin tarımsal verimliliğine katkı sağlayacağını temenni ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından çekilen kura işlemi sonrasında 23 üreticiye toplam 57 adet damızlık Safkan Kıvırcık Koçu dağıtıldı.