Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan grup toplantısının açılışına İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Ege Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Ali Peksüslü, Aydın İl Müdür Yardımcıları Selçuk Bora Yılmaz ve Yılmaz Bozkurt, Şube ve İlçe Müdürleri katıldı.

ÇİFTÇİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARANDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarımsal araştırma, yayım ve eğitim fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışan kuruluşlar arasındaki işbirliğini etkin hale getirerek, koordinasyonu artırmak, çiftçi sorunlarına çözüm bulmak, bulunan çözüm ve geliştirilen uygun teknolojilerin hızlı bir şekilde çiftçilere aktarılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıda bitkisel ve hayvansal üretime yönelik eğitimler verildi.

KALİTELİ SÜT ÜRETİMİ KONULARI ELE ALINDI

Ege Üniversitesi Öğretim görevlileri tarafından Beslenmenin Süt Miktarı Ve Bileşimine Etkisi, İneklerde Kaliteli Sütü Elde Etmek İçin Uygun Sağım İşlemi Hayvancılıkta Gübre Yönetimi gibi spesifik konularda verilen eğitimlerde bölgemiz çiftçilerinin sorunları da ele alındı. Bölgemiz için önemli tarımsal faaliyetlerden biri olan arıcılık konusunda, aracılığın Ege Bölgesindeki gücü ve alternatif arı ürünleri konusunda panel düzenlendi. Sebzelerde yaygın olarak görülen viral ve bakterial hastalıkları tanımada ve önlem almada etkin çözümler getirilecek konularda verilen eğitimlerle, sahada görevli birebir çiftçi ile temasta olan teknik personellerin bilgileri güncellendi. Grup toplantısının son günü Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar ve genel değerlendirmeler yapıldı.

2023 İHRACAT HEDEFİ 40 MİLYAR DOLAR

İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, "Bakanlığımız 10 bin üzerinde sahada görev yapacak tarım danışmanı istihdamı gerçekleştirdi. Bu meslektaşlarımızın teknik bilgileri araştırma kuruluşlarından ve üniversitelerimizden elde edilen verilerle donatılması ve çiftçilerimize yansıtılıp ülke tarımına kazandırılması amacı ile gerçekleştirilen toplantılar çok önemlidir. Bakanlık olarak 2023 yılında 40 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk, bunu yapmak çok zor değil. Türkiye'nin bu hedefe ulaşması için tarım potansiyelinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılan projelerde elde edilen çıktılar doğru bir şekilde değerlendirilmeli ve donanımlı personel ile geniş katılımlı çiftçi toplantıları yerine çiftçiye birebir eğitim sağlanmalıdır. Yapılacak olan grup toplantısının bölgemiz tarımı için çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

YAYINCI VE ÇİFTÇİ ARASINDAKİ BAĞ ÇOK ÖNEMLİ

Ege Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Ali Peksüslü, "50 yıla aşkındır Türk ekonomisine ve tarımına önemli katkılar sağlamış bir kuruluş olarak Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün görevlerinin başında; araştırma yapmak, çeşitlerimizi korumak, gelecek nesillere aktarmak ve bilgi alışveriş toplantıları yaparak elde edilen bilgileri çiftçiye aktarmak gelmektedir. Araştırmacı, yayıncı ve çiftçi arasındaki bağ çok önemlidir. Bu bağ kurulmadığı sürece bir araştırmada elde edilen bilgiler çiftçiye ulaşamaz. Bu bağı güçlendirmek ve sürdürmek amacıyla 2011 yılında Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesini Ege Bölgesi Koordinatörü olarak çalışmalarımıza başladık. Bu proje ile Türk tarımında yeni çeşitler ve teknolojileri sizlerle paylaşarak çiftçilere ulaşılması sağlanmış olacaktır" dedi.