Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 'Hayvan Hastalıkları İle Mücadele Ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi' kapsamında, Akhisar ilçesinde Kurban Bayramı öncesi kurbanlık canlı hayvan ve hayvansal ürün nakilleri denetimine başlandığını bildirdi. Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından, Akhisar-Gördes yolu üzerinde sabah 05:30 ile 08:00 saatleri arasında yol kontrolü uygulaması gerçekleştirdi. Yapılan kontrollerde kaçak, belgesiz ve küpesiz hayvanlar ile canlı hayvan nakil araçlarındaki hayvan refahı ile ilgili incelemeler gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Kontrollerin kolluk kuvvetleri ile birlikte önümüzdeki haftalarda, Akhisar'daki diğer güzergâhlardada sıkı bir şekilde devam edecek. Hayvan sahipleri ile hayvan ve hayvansal ürün taşıyan araç sahiplerine, 5996 sayılı kanunun ilgili maddelerince cezai işleme maruz kalmamaları konusunda gerekli uyarılarda bulunuldu. Yol kontrolü işlemlerinden sonra İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler hayvan pazarına giderek burada da kontrollere devam ettiler. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte hem yol, hem de hayvan pazarlarındaki kontroller sıklaştırılarak sağlıksız, kaçak, belgesiz hayvan nakli ve satışlarının önüne geçilmeye çalışılacağı ifade edildi.

HAYVANLARIN RAPORLARI OLMALI!

Hayvan nakilleri esnasında; İl içi nakillerde küçükbaş hayvanların iki kulağında küpe bulunması ve küpe numaraları, hayvan sahibi bilgilerinin ve imzasının bulunduğu Nakil Belgesi bulunması, İller arası nakillerde ise küçükbaş hayvanlar için düzenlenen Veteriner Sağlık Raporunun bulunması gerekmektedir. Büyükbaş hayvanların il içi nakillerinde hayvanın iki kulağında küpeolması ve pasaportlarının bulunması, iller arası nakillerde ise büyükbaş hayvanlar için düzenlenen Veteriner Sağlık Raporunun bulundurulması zorunludur.”

Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü