Antalya Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, “Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı”nın 11. Etabı başvuru sonuçların belli olduğunu, program kapsamında, 85 projenin Bakanlık tarafından onaylandığını, toplamda 49,7 milyon lira hibe verileceğini duyurdu.

Konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadeler kaydedildi:

“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile, doğal kaynakların ve çevrenin korunması dikkate alınarak; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi ve kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması amaçlanıyor.

Antalya'nın 85 Projesine Yaklaşık 50 Milyon TL Hibe!

Kırsal kalkınmayı Destekleme Programının 11'inci etabı kapsamında Bakanlığın veri giriş sistemine 110 proje başvurusu yapıldı. İl Proje Değerlendirme Komisyonun tarafından incelenen 110 projenin 85'i onay için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilirken, gönderilen projelerin tamamı bakanlıkça kabul edildi. Bakanlık tarafından onaylanan projelerin toplam yatırım tutarı 104 milyon 864 bin 733 TL olurken, bu tutarın yaklaşık yüzde 50'si, yani, 49 milyon 733 bin 193 TL'si proje sahiplerine hibe olarak ödenecek.

En Fazla Hibe “Yenilenebilir Enerji”ye

Program kapsamında kabul edilen projeler, Bitkisel ürünler, hayvansal ürünler, yenilenebilir enerji, yenilenebilir enerji üreten sera yapımı, tarımsal üretime yönelik sabit yatırım, çiftlik geliştirme faaliyetleri gibi çeşitli alanlarda olurken, en fazla proje başvurusu yenilenebilir enerji alanında oldu. Bitkisel Ürünler İşletme tesisi gurubunda 11, Hayvansal Ürün İşleme Tesisi gurubunda 5, Çiftlik Geliştirme Tesisi gurubunda 7 proje kabul görürken, Yenilenebilir Enerji Üretim tesisi ve yenilenebilir Enerji Kullanan Sera Yapımı Alanında toplam 37 proje onaylanarak hibe almaya hak kazandı.

En Fazla Proje Elmalı ve Korkuteli'nden

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programının 11. Etabı kapsamında kabul edilen projelerin Antalya'nın ilçelerine göre dağılımında Elmalı ve Korkuteli ilçeleri ön plana çıktı. Bu çerçevede Elmalı ve Korkuteli'nden 17'şer proje Bakanlıkça onaylanırken, Alanya'dan 10, Serik'ten 8, Aksu ve Döşemealtı'ndan 7'şer proje onaylanarak hibe almayı başardı.

Yatırım ve Hibe Oranları yüzde 700 Arttı

2006-2016 yıllarında açılan Kırsal Kalkınma Destek programları çerçevesinde onay alan ve uygulanan 8 bin 920 projenin yatırım tutarı toplam 141 milyon 542 bin TL olurken, 64 milyon 906 bin TL hibe verildiği; program kapsamında uygulanan projeler ile de 2 bin 236 kişinin istihdam edildiği ve ortalama 400 bin kişinin direkt veya dolaylı olarak faydalandığı belirtildi. Programın son etabı olan 11. Etabında ise, 85 projenin yatırım tutarı 104 milyon 864 TL ve hibe tutarı da 49 milyon 733 bin TL olurken, yatırım ve hibelerin % 700'den fazla artması dikkat çekti. Projelerin uygulamaya geçmesiyle birlikte, Antalya istihdamına ve ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağı belirtilmektedir.”

Kaynak: Antalya Tarım İl Müdürlüğü