Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Fındık meyvesinin önemli zararlılarından olan ve olgun meyvelerde beslenmek suretiyle şekilsiz meyveler oluşturan, halk arasında pis kokulu böcek olarak da bilinen Fındık Yeşil Kokarcası meyvelerin iç doldurmaya başladığı (temmuz ayında) dönemde emgi yapmak suretiyle buruşuk ve yer yer şekilsiz iç oluşumuna neden olurlar. İhracatta karşımıza önemli bir sorun olarak çıkan lekeli iç fındıklar ürünün kalitesini düşürdüğü gibi, fiyatının da düşmesine neden olarak ihracatımızın olumsuz yönde etkilenmesine ve ülkemiz adına prestij kaybına neden olmaktadır” ifadeleri yer aldı.

İLAÇLAMAYA DİKKAT

Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı: “Ülkemiz adına hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce sabahın erkenin de veya akşamın serininde yapılacak sayımda 10 ocakta 1 veya daha fazla genç (nimf) bulunması halinde kimyasal mücadele yapılmalıdır. Ancak gençlerin (nimflerin) çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçelerin kapama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir.

KİMYASAL MÜCADELE YAPILMAMALI!

Kimyasal Mücadelede Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinden yüzde 50 Methiocarb WP (ıslanabilir toz) 100 litre suya 150 g ve 150 g/l Thiocloprid+20 g/l Deltamethrin OD ( yağda dağılabilen) dekara 30 ml dozunda kullanılmalıdır. Son kimyasal mücadele ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır. Mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Uygulama esnasında arıların su içtiği kaynaklara kimyasalların bulaştırılmaması son derece önemlidir ve tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. Uygulama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde bertaraf edilmelidir.”