Soya Yetiştiriciliği Hasat Tarla Günü'nden konuşan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, “Samsun ilinde 2010 yılında, 3 ilçe, 237 işletme ve yaklaşık 12 bin dekarla başladık. Bu yolculukta, 2016 yılına gelindiğinde 11 ilçe 216 Mahalle, 92 bin 500 dekar değerlerine ulaştı. ÇATAK Projesi ile Bafra ve Çarşamba Ovaları başta olmak üzere, suya karışma riski olan pestisit ve kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedefliyoruz. Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal ajanların çevreye olan olumsuz etkilerinin en aza indirilerek tarım-çevre dengelerinin korunması ve sürdürülebilir gıda güvenliğinin teminini amaçlıyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin Soya bitkisi ile 1930'lu yıllarda tanıştığını hatırlatan Kırmacı, şunları kaydetti:

“Uzun yıllar boyunca sadece Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılıyordu. Son 20 yılda uygulamaya konulan '2.Ürün Projesi' ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştiricilik yaygınlaştı. Bütün bu hususiyetlerine rağmen, soya ekim alanları ve dolayısıyla üretim azalma gösterdi.Bununla birlikte 2006 yılında uygulamaya konulan ÇATAK Programı ile, 1990 yılında 740 bin dekar iken, 2005 yılında 86 bin dekara kadar gerileyen soya ekim alanlarının, yapılan desteklerle birlikte 2015 yılında 367.000 da alana yükseldi”

“Ülkemizin, petrolden sonra en büyük döviz ödemesini yağlı tohumlar ve ham yağların ithalatı için yapılıyor. Gerek ÇATAK Projesi ile tarım-çevre dengeleri korunuyor. Bir yandan da soya fasulyesi gibi stratejik ürünlerin bu kapsamda üretilmesi ve desteklenmesi büyük önem arz ediyor.”