Düzenlenen etkinliğe; İl Tarım Müdürü Turan KARAHAN, İl Müdür Yardımcısı, Şube Müdürleri El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Haydar AKTAR, Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tekstil Tasarım Bölümünden Prof.Dr. Hatice Feriha AKPINARLI, Doç. Dr. Fatmanur BAŞARAN, İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümünden Doç Dr. Adem ÇINARLI Konya Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü ve Diyarbakır Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden uzmanlar, Giresun Ilıca Bitkisel Ürünler ARGE Şirketi yetkilisi Berrin ÇAMUR, STK Temsilcileri, üreticiler, muhtarlar ve teknik personel katıldı.

Geleneksel el sanatlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen İl Müdürü KARAHAN;" Boya bitkileri sentetik boyalar çıkmadan önce giysi ve halı yapımında kullanılıyordu. Günümüzde ise doğal boyaların yerini sentetik boyalar aldı. Bunların da maalesef insan sağlığına olumsuz etkileri olabiliyor.

El sanatlarının gün yüzüne çıkarılması, yaşatılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için "Geleneksel El Sanatlarının Sürdürülebilirliği ve Organik Boya Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" hazırladık. Bakanlığımız tarafından desteklenen proje üç yıl sürecek. Proje ile ilimize ait endemik bitkilerden Çivit bitkisinden elde edilen doğal boyanın tekrar hayata kazandırılmasını amaçladıklarını söyledi. KARAHAN projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Etkinlik Prof.Dr. Hatice Feriha AKPINARLI ve Giresun Ilıca Bitkisel Ürünler ARGE Şirketi yetkilisi Berrin ÇAMUR'unçivit bitkisinden boya elde edilişi ve kumaş boyamayı göstermeleri ile son buldu.

TARIMDANHABER