Birşen, yaptığı açıklamada; ağaçların uyanmaya başladığı şu dönemde ilde meyve ağaçlarında yoğun olarak görülen elma ve armutta karaleke, memeli pas, ateş yanıklığı, şeftalide klok hastalığına karşı birinci ilaçlama, kayısı ve kirazda yaprakdelen (çil), sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma gibi fungal ve bakteriyel hastalıklar için ise ikinci ilaçlama zamanının geldiğini söyledi.

Açıklamasında hastalıklarla mücadele edilmemesi halinde ağacın ömrünün kısalacağını, meyvede verim, kalite ve Pazar değerinin düşük olacağını ifade etti. Zirai mücadele dönemlerinin kaçırılmaması gerektiği hususunda üreticileri uyaran Birşen, "meyve bahçelerinde varsa hastalıklı yaprakların imha edilmesinin ve ağaçlarda budama yapılması gerekiyorsa, önce budamanın yapılıp arkasından ilaçlı mücadelenin yapılmasının daha doğru olacaktır" dedi.

Bu dönemde meyve ağaçları için yapılması gereken zirai mücadele çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi almak üzere, üreticilerin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği belirtildi.