Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şehzadeler Belediyesi ile Halk Eğitim Merkezinin işbirliğinde, "Bağ Budama ve Yeni Bağ Tesisi Kurma" konulu kurs düzenlendi. Kurslarda, Ziraat Mühendisi Abdülkadir Çelik ve Ziraat Teknisyeni Faruk Telbiş tarafından bağlarda budama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile yeni bağ tesisi kurma konularında üreticilere eğitim verildi.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk, "Bağda budamanın verim ve kalite üzerinde olan etkileri çok önemlidir. Zira doğru budama hastalık ve zararlılarla olan mücadelede de önem arz etmektedir. Bu kadar önemli bir bakım işlemi olan budamanın, tekniğine uygun olarak yapılması gerekmektedir. İşte bu eğitimler ile eğitimcilerimiz doğru budama nasıl olmalıdır konusunda eğitim vermektedirler. Eğitimcilerimiz budama dışında da çiftçilerimizin sorunlarını cevaplandırmakta, ilaç ve gübreleme konularında da bilgilendirmeler yapmaktadırlar. Eğitimlerimiz gerek tarım, gerekse hayvancılık konularında da tüm İl genelinde devam edecektir. Çiftçilerimiz ihtiyaç duydukları eğitimler konusunda İl ve İlçe Müdürlüklerimizden talepte bulunabilmektedirler" dedi.

Öztürk, şunları söyledi:

“Bu yıl ilk olarak Yeşilköy Mahallesinde 40 kursiyer ile başlattığımız kurslarımız toplam 104 saatten oluşmaktadır. Teorik ve uygulamalı olarak iki aşamada gerçekleştirdiğimiz kurslarda teorik kurslar, gece eğitimleri şeklinde verilirken, uygulamalı kurslar ise gün içerisinde kursiyerlerin bağlarında gerçekleştirilmektedir. Kurslarımız Yeşilköy Mahallemizin dışında Hamzabeyli, Selimşahlarve Karaağaçlı Mahallelerimizde de devam edecek olup toplamda 155 üreticimiz eğitim alacaktır. Verilen eğitimlerin sonunda kursiyerlerimiz sınava tabi tutulacak, başarılı olan üreticilerimize sertifika verilecektir."

Şehzadeler İlçesinde 70 bin dekara yakın alanda bağcılık yapılmakta olduğunu belirten Metin Öztürk; "2016 yılında bu ilçemizde 40 bin ton kurutmalık çekirdeksiz kuru üzüm, 1.000 ton sofralık çekirdeksiz yaş üzüm, 600 ton çekirdekli yaş üzüm üretimi gerçekleşmiştir. 2016 yılında İlçemiz çiftçilerine bitkisel üretim desteklemesi olarak 10 milyon 295 bin 991 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Düzenlenmiş olduğumuz kurslarımızın üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyor, ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü