Gübreleme çalışmalarını yerinde inceleyen Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya'ya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Hamzabeyli Mahalle Muhtarı Mustafa Aydemir, İl Müdürlüğü Mera Biriminde görevli Mühendisler ile vatandaşlar eşlik etti.

İl Müdür Vekili İsmail Kaya; "İlimizde Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında 453 bin 97 da mera alanına 7 ton, yüzde 21 Amonyum Sülfat gübresi atılmıştır. Mera alanlarını gübreleyerek ot üretimini ve otun besin değerini artırmayı hedefliyoruz. Gübreleme yaparak otlatma kapasitesini artırdığımız mera alanlarından, üreticilerimizin daha verimli faydalanabilmeleri için 15 Nisan tarihinden önce hayvan otlatmamaları gerekmektedir" diye konuştu.

Bölgedeki en önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olan hayvancılıkta en büyük girdinin kaba yem temini olduğunu belirten Kaya, "Bölgede kaba yem temininin en ucuz ve mümkün yolu sahip olduğumuz meralardır. Meralar, geçimimizin de temelini oluşturmaktadır. Meralarımızı korumalı, verimlerini artırmalıyız. Bunun yolu da meraların planlı bir şekilde yönetilmesinden geçmektedir. Bakanlık olarak 'Islah ve Amenajman Projesi' uyguladığımız meralarda, ihtiyaç duyulan bölgelerde gübreleme çalışmaları yapmakta, münavebeli otlatma sağlanmakta, ilkbahar erken ve sonbahar geç otlatmayı önlemek adına çiftçilerimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak için yem bitkileri ekim desteği sağlamaktayız. Bu çerçevede, Manisa ili genelinde bugüne kadar 865 Mahallede tespit çalışmaları tamamlanmış, 32 bin 529 hektar mera alanı tespit edilmiştir. Tespit yapılan mahallelerden 480 adedinde toplam 12 bin 348 hektarlık alanın tahdidi yapılmıştır. 6 İlçe, 21 Mahallemizde mera ıslah çalışması gerçekleşmiştir. Salihli Pazarköy, Şehzadeler Çavuşoğlu ve Saruhanlı Çerkezosmaniye mahallerinde mera ıslah çalışmalarımız devam etmektedir. Islah çalışması yapılan mera alanımız 18 bin 65 dekardır. Islah çalışmaları için toplamda 1 milyar 619 milyon 933 bin 307 TL harcama yapılmıştır. Ödemeler yılsonuna kadar devam edecektir" ifadesini kullandı.

Meralar Üniversite Kontrolü Kiralanıyor!

2016 yılı Ekim ayı itibari ile 60 adet çiftçi veya çiftçi örgütüne ıslah amaçlı, üniversite kontrollü, projeli olmak üzere mera kiralaması yapılmıştır. Tespit ve tahdit askı çalışmalarını tamamlamak üzere İl Merkezimizde 2, Akhisar İlçemizde 1 olmak üzere toplam 3 adet teknik ekibimiz görev yapmaktadır. 2016 yılında mera özel ödeneğinden 30 bin TL harcanmıştır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü