Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, "Kuş Gribi, Manisa gibi bir ilde oldukça önemli bir konu. Tavuk vebası olarak da bilinen kuş gribi hastalığı Dünya'da geniş bir yayılım göstermektedir. Özellikle Fransa, Almanya, Hollanda, Rusya ve İran gibi çevre ülkelerde ciddi bir hastalık çıkışı gözükmekte, önemli oranda hayvan kayıplarına sebep olmaktadır. Bu durum da bizim gibi ülkeler için ciddi bir risk oluşturmaktadır" diye konuştu.

Avian İnfluenza'nın yaban hayatıyla çok kolay taşınabilen, önlem alması da bir o kadar zor olabilen bir hastalık olduğuna vurgu yapan İl Müdür Vekili Öztürk; "TÜİK verilerine göre Manisa İli, ülkemizde etlik piliç sayısına göre 2. sırada, yumurtacı tavuk sayısına göre ise 3. sıradadır. Bu yüzden kanatlı sektörü, bizlerin hayvancılıkta ön planda tuttuğumuz ve yakından takip ettiğimiz bir sektördür. Hayvan Sağlığı Şubemiz de konuyu sürekli takip etmekte, kontrol ve hassasiyetle süreci izlemektedir. Veteriner Hekimi arkadaşlarımız bu konuda oldukça tecrübeli olup, hem diğer ülkelerdeki hem de ülke içindeki gelişmeleri takip etmektedirler" ifadelerini kullandı.

Avian İnfluenza ile ilgili olarak İl Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler veren Metin Öztürk; "Kuş gribi hastalığına karşı Temmuz 2015 yılında yayımlanmış olan Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerin Biyogüvenlik Talimatı gereği, İlimizde bulunan 718 ticari kanatlı işletmesi denetlenmiş, talimata uygun olmayan 123 kanatlı işletmesi kısıtlanarak kanatlı hayvan girişi engellenmiştir. Biyogüvenlik Talimatı gereği halen İlçe Müdürlüklerimiz Kümes Denetim Ekiplerince denetimlere devam edilmektedir. Yılda iki kez Kümes Denetim Ekipleri ile toplantı yapılmakta, yılda bir kez de kuş gribi ile ilgili eğitim düzenlenmektedir. Gerçekleştirdiğimiz bu panel de yapmış olduğumuz çalışmalarımızın adımlarından bir tanesidir. Jandarma ve Emniyet Müdürlükleri ile "Çıkma Tavuk" veya "Kontrolsüz Kanatlı Hayvan Hareketleri" açısından yol kontrolleri yapılması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Olası bir kuş gribi tehlikesine karşı İl Müdürlüğümüzce, tek kullanımlık tulum, eldiven, gözlük, maske, dezenfektan gibi malzeme alımları yapılmaktadır. Biyogüvenlik Talimatlarının yerine getirilmesi konusunda bütün işlemler İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Manisa kuş gribinde güvende bir kenttir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Manisa Tarım İl Müdürlüğü