Mera Islah ve Amenajmanı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Düzce Merkez İlçemize bağlı Kuşaçması Köyümüzün Merası düzenlenen törenle açıldı. Mera açılış törenine, Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Fevzi Kaçar ve Sibel Kuru, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, akademisyenler, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Düzce Uzunmustafa İlkokulu ve Nejdet Bıcakçıoğlu İlkokulu öğrencileri ile köy halkı katıldı.

Vali Yardımcımız Sayın Hasan Ruhi Yaylacı programda yaptığı konuşmasında; “Tarımın önemli bir parçası olan hayvancılıkta en büyük maliyeti yem oluşturmaktadır. Yemi dışarıdan alırsak hayvancılık bize pahalıya mal olur. Ama bu yemleri Mısır gibi hayvan yemi olacak bitkilerden yetiştirip elde eder isek kışın hayvanlar için yemi kendimiz karşılarız. Devletimizin ıslah ettiği hayvancılık için ortak alanlar meralarımızdır. Bu meralarımız vasfını kaybederse istediğimiz fayda sağlanamaz. Bunu için bu gibi meraları halkımızın daha iyi hayvancılık yapması için ıslah edip açmaktayız. Tarımın hepimize daha iyi bir gelir, daha iyi bir ekonomik düzey ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlayacağını düşünerek hepinizi saygı ile selamlıyorum.” ifadelerinde bulundu.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Fevzi Kaçar, yaptığı konuşmada, tüm sektörlerde olduğu gibi tarımın alt sektörü olan hayvancılık sektöründe de rekabet etmek daha az maliyetle daha kaliteli üretim yapabilmekten geçmektedir. Hayvancılıkta maliyetlerin % 70 – 75'ini yem maliyetleri oluşturmaktadır. Kaliteli kaba yemin en ucuz, en kolay temin edildiği en önemli ve doğal kaynaklarımız çayır ve meralardır. Mera ıslahında emeği geçenlere ve açılışa katılanlara teşekkür ederek, bu meranın ülkemiz hayvancılığına hayırlı olmasını diledi.

MERA VARLIĞI 44 MİLYONDAN 15 MİLYON HEKTARA DÜŞTÜ

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu ise, ''Toprağın ve tarımın öneminden bahsederek başladığı konuşmasından sonra Mera Kanunu kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili olarak, kanunun yayınlanma tarihi olan 1998 yılına kadar ülkemizde ciddi mera işgalleri olmuş, ülkemizin mera varlığı 44 milyon hektardan 14 - 15 milyon hektara kadar düşmüştür. Kanunun yürürlüğe girmesiyle ülke genelindeki meracılık faaliyetleri artmış, tüm meraların tespit, tahdit, tahsis ve ıslah çalışmaları başlatılmıştır.” dedi.

OT KALİTESİ YÜKSELTİLDİ

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdürlük olarak mera Islahına büyük önem verdiklerini, her yıl mera ıslah projeleri hazırlayarak Bakanlığın onayına sunulduğunu, şimdiye kadar 27 adet mera ıslah ve amenajman projesinin uygulanmaya konduğunu, 23'ünün tamamlandığını ve 4'ünün ise ıslahının devam ettiğini belirterek Kuşaçması Köyü Merası ile ilgili olarak ıslah kapsamında ihata, sundurma ve sıvat yapıldığını, yabancı ot temizliği yapılarak gübrelendiğini ve ot kalitesi yükseltilerek açılışa hazır hale getirildiğini söyledi.

Kuşaçması Köyü Muhtarı Hasan Erer de mera ıslahı projesi kapsamında yapılan çalışmalardan çok memnun kaldığını, geçmiş ve gelecekte köyümüzün vazgeçilmez geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ve meranın bu hale getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek köyümüz hayvancılığına büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Daha sonra tören etkinlikleri kapsamında Düzce Merkez Uzun Mustafa İlkokulu folklor ekibinin gösterisinin gerçekleşmesinin ardından Kuşaçma Köyü ''En Güzel Malak ve Nejdet Bıçakcıoğlu İlkokulu Öğrencileri arasında Mera Konulu Resim Yarışması'nda ilk üç dereceye girenlere Düzce Vali Yardımcısı Sayın Hasan Ruhi Baltacı ve protokol üyelerince ödülleri verildi. Ardından tüm protokol üyelerinin katılımıyla meranın açılış kurdelesi kesildi ve tören yapılan ikramla son buldu.