Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan, "Erken Uyanan Yol Alır Projesi" Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Bu kapsamda, iki kurum arasında protokol imzalanarak, proje başlangıcı yapılacak.

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Erken Uyanan Yol Alır Projesi hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Toplam bütçesi 190 bin TL olan proje KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 'Konya İlinde Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı' kapsamında yürütülecektir. Proje kapsamında belirlenmiş 16 ilçeye, 'Tarımsal Erken Uyarı İstasyonları ve Sistemleri' kurulmuştur. Uygulanan proje ile proje sahasında sürdürülebilir ve doğaya dost tarım yapılması amaçlanmaktadır."

“Kurulan istasyonların üzerlerinde yaprak ıslaklığı sensörü, toprak nemi sensörü, yağış ölçer sensörü, hava nemi ve sıcaklığı sensörleri bulunmaktadır. Sensörlerin yaptığı ölçüm değerleri istasyona entegre data hatları ile sisteme yüklenecek ve görevli teknik personeller tarafından yapılan değerlendirme sonucu çiftçilerimize SMS yolu ile hastalık veya zararlı çıkışına yönelik erken uyarı mesajları gönderilecektir."

“Proje ile hastalık ve zararlılar için yapılan zirai mücadele uygulamalarının sayısında azalma ve dolayısıyla pestisit kullanımının azalması, Erken uyarı sistemi ile birlikte hastalık ve zararlılarla mücadelenin en doğru zamanda yapılması, erken uyarı sisteminin ihtiva ettiği modüllere bağlı tahmin yaptığı ürünlerde hastalık ve zararlılardan kaynaklı kalite kayıplarının en aza indirilmesi, erken uyarı sisteminin ihtiva ettiği toprak nemi ve toprak sıcaklığı sensörleri ile sulama ve ekim zamanları konusunda üreticilerin önceden bilgilendirilmesi, proje ile zamanında yapılacak tarımsal uygulamalar neticesinde (ekim, sulama, zirai mücadele vb.) girdilerde azalma olması hedeflenmektedir."

“İstasyonların tahmin yapacakları modüller; Hububat hastalık modülü ile buğdayda pas, septoria, fusarium'a karşı erken uyarı ve tahmin yapılacaktır. Mısırda yaprak yanıklığı, Gri yaprak lekesi, fusarium head blight' a karşı erken uyarı ve tahmin yapılacaktır. Bağ hastalık modülü ile mildiyö, külleme, kurşuni küf, salkım güvesi gibi etmenlere karşı erken uyarı ve tahmin yapılacaktır. Elma hastalık modülü ile kara leke, ateş yanıklığı, iç kurduna karşı erken uyarı ve tahmin yapılacaktır. Kiraz hastalık modülü ile monilya ve yaprak delen hastalıklarına karşı erken uyarı ve tahmin yapılacaktır."

Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü