Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2017 yılı eğitim ve yayım hizmetleri kapsamında, Özvatan ilçesinde, bağlarda buduma, terbiye sistemleri ve hastalıklara mücadele konusunda eğitim toplantısı düzenledi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli tekniker İbrahim Karabacak, yerli üzüm çeşitleri olan parmak, dirmit, gül üzümü, sungurlu, elitaş, bulut üzümü vs. gibi yerli üzüm çeşitlerinde, budamanın teknik olarak nasıl yapılacağı konusunda bilgi verdi.

Konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadeler aktarıldı:

“Yerli çeşitlerin 2. ve 3. gözlerden verim verdiği, verimli gözlerin 2 yıllık sürgün üzerinde bulunan bir yıllık sürgünlerde bulunması nedeniyle budamada buna çok dikkat edilmesi gerektiği, kıraç bağlarda bırakılacak göz sayısının 10-12 olacağı, bırakılacak göz sayısında bir yıllık sürgünlerin gelişimlerinin incelenerek belirleneceği anlatılmıştır. Sulama yapılan bağlarda ise bu göz sayısının 15-20 olabileceği belirtilmiştir.

Çekirdeksiz üzümlerde ise verimli gözlerin 3-8 arasında olduğu bunun yanı sıra her verim dalına karşılık 2 gözlü bir sürgün bırakılarak gelecek yılın hazırlığının yapılması gerektiği anlatılmıştır. İlkbaharda omçaların diplerinin açılarak buradaki saçak köklerin kurutulması gerektiği aksi takdirde omçanın bu yüzlek köklerle beslenme eğiliminde olması nedeniyle derin köklerden beslenme azalarak omçanın zayıf gelişmesine sebep olacağı belirtilmiştir. İlimizde yaygın olarak gözlenen külleme hastalığına karşı mücadele amacıyla birinci ilaçlamanın sürgünler 30 cm olduğunda 2. İlaçlama danelerin saçma tanesi kadar olduğunda, 3. İlaçlamanın ise alacak düştüğünde yapılması gerektiği belirtilerek ilaçlamadan sonra sağanak yağmurdan sonraki sıcak günlerde ilaçlamanın yenilenmesi gerektiği önemle vurgulanmıştır."

Kaynak: Kayseri Tarım İl Müdürlüğü