Kursun açılış programına, Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ve kursiyerler katıldı.

Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu belirterek, bu tür kursların yararlı olacağına inandığını kaydetti. Çelik, "Hayvancılıkta Kastamonu olarak iyi bir noktadayız. Türkiye'nin değişik illerinden Kastamonu'ya hayvan alımı için geliniyor. Hayvan pazarımız Türkiye'de etkin bir pazara sahip. İnşallah daha da bu etkinliği artacaktır. Bazen yalnız şansızlıklar yaşanıyor. Şap hastalığından ötürü bir süre sorunlar yaşadık ama hamdolsun bu sorunu da atlattık. Bunlar zaman zaman oluyor, bu tür olaylar başımıza gelebiliyor. Dünyanın her yerinde olabilecek hadiseler fakat biz, bunların önlemini alıyoruz" diye konuştu.

Milli Tarım Projesi'ne de değinen Çelik, "Devletimizin destekleriyle Türkiye olarak biz, inşallah çok daha büyük projeleri hayvancılıkta olsun tarımda olsun önümüzdeki dönemlerde uygulayacağız. Çiftçilerimize kaynaklarımızı arttırabildiğimiz kadar arttırdık. Doğrudan destekler ile mazot, gübre gibi diğer desteklerde de kaynaklar ayırdık. Bu yıl inşallah mazot desteklemelerinden yarısı devletimiz tarafından karşılanacak. Bu teşvikleri yıl boyunca parça parça alıyordunuz ama bundan sonra toplu bir şekilde bu teşvikleri alacaksınız. Bunu iki döneme indiriyoruz. Bu teşvikleri bir sonbahar döneminde bir de ilkbahar döneminde çiftçilerimiz alabilecek” şeklinde konuştu.

Çelik, şunları kaydetti:

“260 tane gencimizin yatırım yapıp köyünde işini geliştirebilmesi için biz, bu hibe desteğini sağladık. Bundan sonrada bu tür desteklemeler veya projelerimiz inşallah devam edecek. Üç yıl boyunca bu desteklemeler devam edecek. Biz, bu işin takipçisi olacağız ve bundan sonrada en fazla ödeneklerin ilimize aktarılmasında çaba sarf edeceğiz. Bu 260 genç çiftçimize, toplam 7 milyon 800 bin TL hibe verdik. Bu ilimiz için çok ciddi bir rakamdır."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, "Memleketimiz hayvancılık üzerine ekonomisi kurulmuş 240 bin büyükbaş hayvanı, 120 bin küçükbaş hayvanı mevcuttur. Büyükbaş hayvanlarımız genelde kültür ya da kültür melezi şeklindedir. Kültür ve kültür melezi hayvanlar daha çok verim verir ve daha üstün vasıflıdır. Geçen yıl Bakanlığımızın uygulamış olduğu genç çiftçi projesinde ilimizden dört bin 400 proje gelmiştir. Bunun dört bin 150 projesi uygun görüldü, 260 projeye de destek sağlandı. Bu sağlanan destekte en çok büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık ve arıcılık vardı" diye konuştu.

Kaynak: Kastamonu Tarım İl Müdürlüğü