Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, Adana'da karpuz hasadı başladığını, karpuzda erken hasadı önlemek için bu yıl belge uygulamasına geçildiğini, bu uygulamayla üreticilerin, önce karpuzun olgunlaştığına dair belge alacağını ve daha sonra hasada başlayacaklarını bildirdi.

Karataş ilçesinde düzenlenen hasat törenine, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan katıldı.

Adana'nın karpuz üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını vurgulayan İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, toplam 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu belirten Tekin, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünü Adana'nın karşıladığını kaydetti.

10 Ton Verim Alındı!

Karpuz hasadının tüm üreticiler için hayırlı olması temennisinde bulunan Tekin, “Bu yıl turfanda karpuzda verim, geçen yıllara oranla biraz düşük görünüyor. Karpuz tarlalarından ortalama dekar başına 8-10 ton gibi bir verim alınırken, şu anda durum 6-8 ton civarında” diye konuştu.

Ham karpuz hasadına karşı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana Valiliğinin koordinasyonunda gerekli tedbirleri aldıklarının altını çizen Muhammet Ali Tekin, “Her tarlaya geliyoruz, gerekli kontrolleri yapıyoruz. Eğer karpuz olgunlaşmışsa 'hasat edilebilir' raporu veriyoruz. Tüccar veya alıcı karpuzu götüreceği yere kadar bu raporu yanında bulundurmak zorunda. Buradaki amaç hem çiftçiyi korumak hem de karpuzu vatandaşa olgunlaşmış şekilde sunmak. Ayrıca, karpuz piyasasının bu olumsuz durumdan etkilenmesini engellemek, çiftçinin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamak” açıklamasında bulundu.

Ham Çıkan Karpuzlar İmha Edilecek!

İzinsiz hasat edilen karpuzun ham çıkması halinde imha edileceğini kaydeden Tekin, “Karpuz izinsiz kırılmış, yolda yakalandı. Kontrol ettiğimizde karpuz olgunlaşmamışsa bizler bu ürünün piyasaya sürülmesini engelliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız denetimlerde uygunsuz hareket eden üreticimizle karşılaşmadık. Bu da üreticinin bilinçlendiğini gösteriyor. Bu yıl üretimiz bize telefon ediyor, biz de tarlayı kontrol ediyoruz. Ürün olgunlaşmışsa 'hasat için uygundur' diyerek belgeyi veriyoruz. Ya da '2 gün bekle' diyoruz. Ona göre programlı bir şekilde devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Karpuzda Kabak Aşısı

Her hasat döneminde gündemi meşgul eden “kabak aşısı” konusuna da açıklık getiren Tekin, “Karpuzda 'kabak aşısı' denilen kabak kökü kullanılmasının amacı, karpuzun kökünün mantari hastalıklara karşı çok hassas olmasından kaynaklıdır. Onun için daha güçlü olan kabak kökü üzerine aşı yapılarak karpuz üretimi gerçekleştirilmektedir. Yani bu, vişne ağacına kiraz aşılamak gibi bir şeydir. Yani kabak kökü güçlü olduğu için karpuzu daha kısa sürede, daha tonajlı hale getiriyor. Örneğin 2000'li yıllarda, kabak kökü kullanılmadan önce dekara 4-5 ton rekolte alınırken, şimdi bu 8-10 tona çıktı. Hemen hemen iki katına çıktı. Bu yöntemle daha kısa sürede, daha çok verim elde edebiliyorsunuz. Diğer taraftan karpuzun kökünün kabak olması, karpuzun kabak olacağı anlamına gelmiyor. Karpuz olgunlaşacak, güneşi görecek. İster kabak kökü olsun, ister orijinal karpuz çekirdeğinden üretilsin hiçbir fark yok. Gönül rahatlığı ile herkes tüketebilir. Biz burada karpuzu kontrol etmeden piyasaya sürdürmüyoruz” dedi.