Kahramanmaraş'ta zeytin yetiştiriciliğinin süreç içerisindeki değişimine değinen Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, “2002 yılında bin 749 ton olan zeytin üretimi 2012 yılında 4 bin 669 ton zeytin üretim gerçekleşmiştir. Artış yüzde 67. Şu an ise 10 bin 734 ton zeytin üretimi gerçekleştirilmektedir. 2002 yılında 659 bin110 adet olan ağaç sayımız, 2012 yılında 1 milyon 605 bin 774 adet olmuştur. Ağaç varlığı olarak son 10 yıllık süreçte, yüzde 144 oranında bir artış olduğunu görmekteyiz. Şu anda ise 2 milyon 472 bin 100 adet ağaç sayımız ile yaklaşık 84 bin 230 dekarlık alanda zeytin tarımı yapılmaktadır" diye konuştu.

Müdür Emiralioğlu, “Zeytin tarımı yapılan alanların bir kısmı henüz meyve vermeye başlamamış olup, dolayısı ile önümüzdeki süreç içerisinde, henüz meyve vermeyen ağaçların da meyve vermeye başlaması ve üretim potansiyelinin artmasıyla, ilimizde zeytin ve zeytinyağı sektörünün çok daha önemli bir sektör haline geleceği açıktır. 2012 Yılında Müdürlüğümüzce Bitkisel üretimi geliştirme projesi kapsamında Bakanlığımız ve Valiliğimizce yüzde 50 il özel idaresi destekli olarak 88 bin 500 adet zeytin fidanı temin edilerek yaklaşık 3 bin dekar yeni zeytin bahçesi tesis ettirilmiştir.2013 Yılında ise İl Özel İdaresi desteği ile aynı proje kapsamında 370 bin adet zeytin fidanı temin edilerek yaklaşık 13 bin 700 dekar yeni zeytinlik tesis ettirilmiş olup son iki yılda Valiliğimizin yüzde 50 hibe desteği ile yaklaşık 16 bin 700 dekarlık yeni bahçe tesisi yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

2015 yılında 114 bin zeytin fidanın toprakla buluştuğunu söyleyen Müdür Emiralioğlu, “Kahramanmaraş'ta Zeytin Tarımı gelişiyor diyoruz.2015 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 60 destekle verilen zeytin fidanlarını çiftçilerimize dağıttık. İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Sır barajının karşılıklı iki yakasındaki alanlar 'Sır Barajı Zeytin Havzası' olarak ilan edilmiş olup, hava oransal neminin diğer yetiştiricilik yapılan alanlara kıyasla daha yüksek olduğu Kale, Önsen, Zeytindere, Fatmalı, Kürtül, Döngele, Yenicekale v.b. gibi benzer ekolojiye sahip yaklaşık 30 köyümüz bu havza kapsamına dâhil edilmiştir" şeklinde konuştu.

Müdür Emiralioğlu, “Bu gün itibari ile havzadaki zeytin ağacı varlığının 1 milyon civarında olduğu tahmin edilmekte olup önümüzdeki süreç içerisinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz destekleri ile 2 milyon varlığı ile fiilen Sır Barajı Zeytin havzasının oluşmasını hedeflemekteyiz. İlimizde geçmişten geleceğe devam edecek ürünlerden birisi olan zeytin yetiştiriciliğinde çeşit seçimi ile birlikte, Hasattan ürün işleme ve paketlemeye kadar zeytincilik sektöründe gelişme ve modernleşmeye ihtiyaç vardır. Yine hasat edilen zeytinlerin en az zayiatla en kısa süre içinde sıkım ünitelerine ulaştırılması, bekletilmeden zeytinyağına işlenmesi ile ilimizde zeytinyağı sektörü canlanacak ve pazarlama olanakları genişleyecektir. Bu çalışmalarımız neticesinde İlimizde zeytini işleyen sanayinin de artış yaşanmıştır. Mevcut işletmelerimiz ise modernize olmuşlardır. Şu an itibari ile ilimizde 7 tane zeytinyağı imalathanesi, 2 tane ise salamura işletmesi bulunmaktadır. Henüz meyve vermeyen zeytin ağaçlarında meyve vermeye başlaması ile bu tesislerin artacağını düşünüyoruz" dedi.