Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, Kadirli turpunun Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tescillenmesi için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kadirli Ticaret Borsası arasında sözleşme imzalandığını belirtti.

Her yıl kış aylarında 5 bin aileye istihdam sağlayan ve bölge ekonomisine ortalama 100 milyon lira kazandıran Kadirli turpunun markalaşmayı hak ettiğini dile getiren Sağlam, şunları söyledi:

"Türkiye turp ihtiyacı üretiminin yüzde 70'i Kadirli'de yapılıyor. Kadirli turpunun markalaşmasında ilk adım olarak coğrafi işaret alınmasına ilişkin protokol imzaladık. Osmaniye yer fıstığından sonra Kadirli turpumuzun da Türkiye Patent Enstitüsünde tescilini yapacağız. Herhangi bir tarımın yapılmadığı kış aylarında binlerce insana istihdam sağlayan bu ürünün Kadirli adıyla tescil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tescil edilmesiyle ürünümüz hem korunacak hem de bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılacak."

TBMM Divan Katibi Üyesi ve Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu da turpun anavatanı Kadirli'de, milyonlarca gelir getiren ürünün Kadirli adıyla tescil edileceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından DOĞAKA, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kadirli Ticaret Borsası arasında Kadirli turpunun coğrafi ticaret tescili için işbirliği protokolü imzalandı.

TARIMDANHABER