İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Menderes ilçesinde kar yağışı sebebiyle çöken seralarda incelemelerde bulundu. Güldal, “Marul ve kesme çiçek üretimi yapılan örtü altı üretim yerleri yoğun kar yağışı sebebiyle büyük zarar gördü. Hasar yüzde 50 ile yüzde 80 arasında değişiyor" dedi.

Güldal, Küner, Develi, Çileme, Çamönü ve Değirmendere mahallelerinde giderek zarar gören üreticilerle görüşerek, bilgi aldı.

Bölgede örtü altı seraların 20 santimetreye kadar ulaşan karı kaldırmasının mümkün olmadığını söyleyen Güldal, "Menderes'te özellikle marul ve kesme çiçek üretimi yapılan örtü altı seralarda büyük zarar var. Ürün kayıpları da var. İlçenin 17 mahallesindeki seralarda hasar tespit edildi. İlçede bin civarında üreticinin seralarının zarar gördüğünü tespit ettik, hasar oranı yüzde 50 ile 80 arasında değişiyor. Bazı seralar ise tamamen yıkılmış. Hasar tespit çalışmaları birebir yapılacak. Önümüzdeki günlerde teknik elemanlarımız birebir üreticilerimizle görüşecek, hasar komisyonu kararıyla birlikte konu bakanlığa iletilecek. Elbette öncelikle Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatifine borcu olan üreticilerin muhtemelen borçları ertelenmiş olacak. Daha sonra üretime devam etmeleri için gereken kaynaklar ilgili makamlar tarafından değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.

Üreticilerin en kısa sürede tekrar üretim yapar duruma gelmesi için gereken desteği vereceklerini aktaran Güldal, bölgedeki sera yapılarının da değişmesi gerektiğine işaret etti.

Üreticiler, bölgede son 40 yılın en etkili kar yağışının görüldüğünü, kara hazırlıksız olarak yapılan örtü altı seraların ağırlığa dayanamayarak çöktüğünü belirtti.

Menderes İlçe Tarım Müdürlüğü ilçede geniş çaplı hasar tespit çalışmalarını başlattı.

Kaynak: İzmir Tarım İl Müdürlüğü