Toplulaştırmanın devam ettiği Bismil'in Of Köyü'nde 23 Haziran tarihinde çiftçilerle bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atalar ve İl Müdür Yardımcısı Vedat Güler, köyde toplulaştırma ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında nabız yokladı.


KÖYLÜLERE TOPLULAŞTIRMA SORUSU

Sohbet esnasında İl Müdürü, toplulaştırmanın devam etiği köyde köy muhtarı ve çiftçilere, toplulaştırma ile ilgili genel değerlendirmeniz nasıl diye bir soru yöneltti.

Çiftçilerden İrfan Karaaslan “toplulaştırma sonucunda dağınık olan yerler birleştiği için işimiz kolaylaştı. Hissedar sayısı azaldı, desteklemeleri kolayca alabiliyoruz" dedi.

Köy Muhtarı Hasan Karaaslan ise “verasette tarla bölünmesinin önüne geçildi. Yapılan tarla içi yollar sayesinde tarlamıza rahatça gidebiliyoruz. Ayrıca yağmurlama ve damla sulama yapılarak sulama sorunu çözüldüğü için verimde de artış oldu. Bu saydığım değerlerle tarlamızın değeri arttı, pek çok açıdan toplulaştırma köyümüze fayda sağladı" dedi.


TOPLULAŞTIRMANIN BELLİ AMAÇLARI VAR

Muhtar ve çiftçilerin konuşmalarının ardından Atalar, sizin memnuniyetiniz bizi de memnun ediyor diyerek konuşmasına şöyle devam etti. Toplulaştırmada belli amaçlarımız var. Parçalı arazilerin bir araya getirilmesi, parçaların farklı yerlerde olmasından kaynaklanan zaman kaybını ve yakıt masraflarını azaltmak için bu parçalı arazileri aynı yerde toplamak, yani tarımın bir tek alanda yapılmasını sağlamak toplulaştırmanın genel amaçlarıdır.


GİDERLER ÖNEMLİ ORANDA AZALDI

Miras alım-satım kiracılık ortakçılık gibi nedenlerle ortaya çıkan arazi parçalılığı ve dağınıklığını ortadan kaldırarak işletmeleri uygun büyüklüğe getirmek ve toplulaştırmadan sonra, parseller daha büyük ve şekilleri daha düzgün olduğundan, makineli tarım daha kolay yapılmakta ve giderlerde önemli oranda azalmalar olmaktadır. Çok parçalı oluşun ortaya çıkardığı tarla sınırı, yol ve su arklarından doğan arazi kayıplarını azaltmanın yanında aynı zamanda

Arazi toplulaştırma çalışmaları tarımsal faaliyetler açısından olduğu kadar kırsal alanın sosyo- ekonomik sorunlarına çözüm getirmesi bakımından da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle arazi toplulaştırması sadece tarımsal faaliyetlere yönelik bir uygulama olarak görülmemelidir, kırsal yerleşmelerde yaşayan nüfusun çalışma şartlarını da iyileştirecek ve köyden kente göç olaylarını yavaşlatacak çok yönlü bir kırsal alan planlamasıdır. Bu çalışmayla tarımsal verim artmakta ve ürün çeşitliliği sağlanmaktadır.

Diyarbakır Arazi Toplulaştırma Projesi ve Tarla İçi Yol Yapımı Tamamlama Projesi kapsamında Bismil İlçesi Of Köyü'nde toplamda 40 km. yol açılmıştır. Bu yollar stabilize malzeme serilip sıkıştırılmak suretiyle 3,5 m. ve 6 m genişliğinde yapılıp tamamlanmıştır. Yollar çiftçilere tarlalarına rahat gidip gelme imkanı, sulama imkanı ve komşu tarlanın sınırını ihlal etmeden rahat bir şekilde tarlasına gitme imkanı vermiştir. Bu yollar aynı zamanda çiftçilere sayılan bu imkanları vermek suretiyle tarlalarını daha bir değerli hale getirmiştir" dedi.