20 kişilik çiftçi grubunun katıldığı teknik geziye, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin de katıldı. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme parsellerinde gerçekleştirilen gezide, proje görevlisi Ziraat Mühendisi Selçuk Yılmaz, çiftçilere teknik konularda bilgiler sundu.

Proje ile ilgili bilgi veren Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, "Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliği ile uygulanacak olan projemiz, Türkiye genelinde Bakanlığımıza sunulan, 256 proje arasında ilk 9 proje arasına girerek, Bakanlığımızca onaylanmıştır. "Ergan Kuru Fasulyesinin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Projesi" ile Ergan Kuru Fasulyesinin yaygınlaştırılması, markalaşması ve piyasada talebinin arttırılarak üreticimizde gelir artışı sağlanması hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

Projenin hayata geçirilmesindeki amacın Ergan Kuru Fasulye çeşidinin tanıtılması olduğunu söyleyen Şahin, “"Ergan Kuru Fasulye çeşidinin tanıtılması ve yayım projesi 2 yıl sürecek olup, proje kapsamında bu yıl tanıtım faaliyetleri ve yayım çalışmaları öne çıkarılmıştır. 2017 yılında ise 3 pilot bölgece demonstrasyon alanları kurulacak ve çiftçilerimizin Ergan Fasulyesini birebir görmesi sağlanacaktır. Bu proje ile de araştırma-yayım-çiftçi işbirliğinin daha etkili bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlanacaktır. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, böyle bir proje uygulamamızdaki asıl amaç, Erzincan'ın öne çıkan tarımsal ürünleri arasında yer alan ve gerek kalitesi gerekse lezzeti ülkemizin birçok köşesinde bilinen kuru fasulyemizin ekim alanlarını ve üretimini artırarak, Erzincan'a sağlanan katma değerin artırılmasıdır" diye konuştu.

Şahin, “2015 yılı sonu itibarıyla 60 bin dekar civarında olan kuru fasülye ekim alanlarımızı önümüzdeki 5 yıllık süreçte 100 bin dekarın üzerine çekmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Ben projemizin hem Erzincan hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyor, projelerin hazırlanmasında ve uygulanmasında emek harcayan gerek Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve gerekse il müdürlüğümüz teknik elemanlarına teşekkür ediyorum" dedi.

Projede araştırıcı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Selçuk Yılmaz ise çiftçilere Ergan Kuru Fasulyesinin üstünlüklerini ve Erzincan için sağladığı avantajları anlattı. Ziraat Mühendisi Yılmaz, Ergan Kuru Fasulyesinin erkenci bir çeşit olduğunu ve bölgede gerek üretici gerekse tüketici nezdinde farklı bir yere sahip olduğunu söyledi.