Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması ve Yayım Projeleri" hakkında bilgi verdi. Emiralioğlu, “Bakanlığımızca 2012 Yılında Hayata Geçirilen Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması ve Yayım Projeleri, çiftçilerde davranış değişikliği meydana getirmek ve arzulanan sonucu elde etmek amacıyla; tarımsal üretim sürecinde kullanılan yeni veya geliştirilmiş girdiler ya da yöntemlerdir. Ülkesel düzeyde Tarımsal Araştırma Enstitülerince geliştirilen yeniliklerin üreticilere ulaştırılması, farkındalık oluşturulması, daha az masrafla daha fazla çiftçiye ulaşılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, Bakanlığımızca kurulan, 'Elektronik Ortamda Tarımsal Yenilik Bilgi Paylaşım Ağı' ile ülke genelinde yapılan tüm çalışmalar anında paylaşılmakta ve sahada projeler hazırlanarak üreticilerimize ulaştırılmaktadır. Nihai amaç ise, sürdürülebilir gıda güvenilirliği çerçevesinde birim alandan daha fazla ve daha sağlıklı ürün elde etmektir" ifadelerini kullandı.

İl Müdürü Emiralioğlu, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda, Kahramanmaraş ilimiz Türkoğlu ilçesi Kaledibi ve Muratçakıroğlu mahalleleri ile Onikişubat ilçesi Şahinkayası mahallesinde 3 üreticimizle 10 dekar alanda, 2016 yılında uygulamaya koyduğumuz 'Açıkta Sırık Domates Yetiştiriciliği ve Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin Yaygınlaştırılması Projesi' ile birim alandan alınan verim dekara 3-4 ton iken, 10-12 tona çıkartılmış. Aynı zamanda da özellikle domates güvesine karşı biyoteknik mücadele yöntemleri uygulanarak kimyasal ilaç kullanılmayan sağlıklı ürün elde edildi."

“Projemizin amacı, iklim ve toprak istekleri bakımından çok uygun olan ilimizde domates yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve birim alandan alınan verimi artırmaktır. Yine proje kapsamında 20 üreticimize İŞ-KUR ortaklı domates yetiştiriciliği kursu düzenlenmiş, kurs bitiminde Mersin iline teknik gezi düzenlenerek, yetiştiricilik hakkında yerinde incelemelerde bulunulmuş, 2016 yılı Eylül ayında Muratçakıroğlu mahallemizde yaklaşık 200 kişinin katılımı ile Tarla Günü düzenlenerek proje sonuçları ve tanıtımı yapıldı."

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi hakkında bilgi veren Emiralioğlu, “2017 yılında, ilimiz Afşin ilçesinde 4 üreticimizle yaklaşık, 20 dekar alanda, halihazırda yetiştiriciliği yapılan mercimek üretimini, Ankara Merkez Tarla Bitkileri Araştırma Enstitü Müdürlüğümüzce geliştirilen 'Yeni Yeşil Mercimek Çeşitlerinin Tanıtımı Ve Yaygınlaştırılması Projesi'ni uygulamaya koyarak, birim alandan alınan verimi artırarak son yıllarda ekim alanları düşen mercimek yetiştiriciliğini yeniden artırarak bölgemizde ekonomik canlılık sağlamaktır" diye konuştu.

Kadın çiftçiler için uygulanan projelerden bahseden Emiralioğlu, “Tarımsal üretimde kadın çiftçilerimizin daha aktif rol almalarını amaçlayan 'Kadın Çiftçilerimiz Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor' projemiz ile kırsalda kadınlarımıza yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu amaçla; Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında 2016-2023 yıllarında uygulanacak 4 kadın çiftçimiz ile yaklaşık 15 dekar alanda 'Kekik Yetiştiriciliği Projesi', yine 3 kadın üreticimizle 2017 yılında hayata geçireceğimiz 'Lavanta Kokulu Köyler Projesi' ve 'Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'nı 2017 yılında Ziraat Odaları, KOSGEP ve İŞ-KUR işbirliği ile ilimiz genelinde hayata geçireceğiz. Bu proje kapsamında 75 kadın çiftçimiz eğitime tabi tutularak eğitim sonunda projeler hazırlanacak ve kadın üreticilerimizin ekonomik olarak kalkınmada rol almaları sağlacaktır" şeklinde konuştu.