Kursta konuşma yapan Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, “Asma Yetiştiriciliği kursu ile yanlış yapılan tarımsal uygulamalar düzeltilerek, ürünlerin kalitesi ve verimi arttırılacaktır. Üzüm denilince akla gelen illerden biri Elazığ ilidir. Bizim yıllık ortalama 85 bin ton üzüm üretimimiz var. 85 bin ton üretimimizin 45 bin tonluk kısmı şıralık olarak kullanılan üzüm geri kalan 40 bin tonu ise sofralık olarak kullandığımız üzümdür. Pazarlardan, marketlerden aldığımız üzüm sizlerin binbir zahmet ve emekleri sonucu bizim sofralarımıza geliyor” diye konuşu.

İl Müdürü Karahan, şunları kaydetti:

“Ülkemiz her türlü ürünün yetiştiği, dört mevsimin bir arada olduğu, kendi kendine yeten şanslı bir ülkedir. Bugün dünyanın değişik yerlerinde açlık ile mücadele eden, tüketeceği gıdayı bulamayan insanlar var. Biz gıda üretim noktasında planlarımızı yaparken sadece kendi hanemize, kendi köyümüze ya da kendi ülkemize yetecek düzeyde gıda üretimi üretelim düşüncesinde olmayacağız. Biz sün köyünde yetiştirdiğimiz asmanın, Afrika gibi ihtiyacı olan bir ülkeye gitmesi gerekiyormuş düşüncesi ile üretmek zorundayız.

'Emeklerimiz Boşa Gitmesin'

Bu kursları yapmamızdaki ana sebep de budur. Yanlış teknikleri uyguladığımız için çoğu zaman alın terimiz boşa gidiyor. Çünkü hastalıkla, zararlılarla doğru mücadele edemiyoruz, doğru budama, doğru sulama ve gübreleme yapmıyoruz, yanlış uygulamalar sonucu da harcadığımız emek boşa gidiyor. Emeklerimizin boşa gitmemesi için de köylerimizde sizlere yönelik bu tür kursları düzenliyoruz. Kursta sadece asma yetiştiriciliği değil köyünüzde yetişen diğer tarımsal ürünler ile ilgili sorularınızı da ilgili arkadaşlarımıza sorup doğrusunu öğrenebilirsiniz.”

Kaynak: Elazığ Tarım İl Müdürlüğü