Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizasyonu ile gerçekleştirilen tarla gününe Denizli Valisi Hasan KARAHAN, Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA, Acıpayam Kaymakamı Ali ŞANLIER, Acıpayam Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin ERDEM, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim TEFENLİLİ, Acıpayam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman OYMAK, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.  

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi ile Denizli’de adaçayı, dağçayı, lavanta, nane, biberiye, safran ve salep gibi bitkilerin verim ve kalite özellikleri bakımından İlimizin farklı lokasyonlarına adaptasyonu ile ilgili çalışmalar yoğunlaştırıldı. İl Müdürlüğümüzce çalışması yürütüen bitkilerden birisi de lavantadır.

Lavanta; ballıbabagiller familyasından soğuğa ve kurağa karşı çok dayanıklı, 1 metreye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık değerli bir uçucu yağ bitkisidir. Ekonomik ömrü 15 yıl olup bitkinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Dikim sıklığına ve lavanta türüne göre dekardan 4-12 litre uçucu yağ elde edilmektedir. 

Hasat zamanı çiçeklenmenin % 80’ne ulaştığı dönemde günün sıcak saatlerinde yapılmaktadır. İlimizde rakıma göre hasat haziran-ağustos ayları arasına denk gelmektedir. Bitki yaklaşık bir ay çiçekte kalır. Ayrıca bal üretimi ve eko turizm açısından da görselliği güçlü olan bir bitkidir. 

DÜNYADA 39 LAVANTA TÜRÜ VAR

Lavantanın eterik yağı parfüm, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Dünyada 39 lavanta türü vardır. Ticari amaçlı olarak iki türün tarımı yoğun olarak yapılmaktadır. Bunlardan birisi Lavender (Lavandula angustifolia L.) diğeri de Lavandin (Lavandula intermedia L.) türüdür. Acıpayam’daki demonstrasyon tarlasında her iki türün de üretimi yapılmaktadır. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA; “Burası Bozdağın eteklerinde yer alan güzel bir tarla. Bozdağın kuzeyinde Tavas Barza Ovası ve Güneyinde Acıpayam Gireniz Vadisi yer almaktadır. Her iki bölgenin kıraç alanları bizim tıbbi ve aromatik bitkileri yaygınlaştırmaya çalıştığımız bölgelerdir. 2015 yılında lavanta bitkisini çalışmaya başladığımızda ekim alanı yok denecek kadar azdı. 2019 yılı itibariyle 1.000 dekarı geçmiş durumdayız. Pazarlamada şimdiye kadar sorun yaşamadık.

Eğer böyle devam ederse lavanta bitkisi de İlimizin önemli bir bitkisi olmaya aday. Dünya kekik üretiminde Denizli önemli bir yere sahiptir. Ayrıca haşhaş, anason, adaçayı ve tütünde de önemli bir üretim potansiyelimiz var. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi“ ile saydığım bu bitkilere yenilerini ekleyerek tüm tıbbi ve aromatik bitkilerde söz sahibi olmak istiyoruz. Denizli’nin sahip olduğu tecrübesi, bilgi birikimi ve coğrafi konumu buna uygundur. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu kervana yeni bitkilerde gelecek. Tarla gününe katılan ve bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlimiz ve ülkemiz tarımı için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.