DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen 'Balya Silaj Makinesi' Aşkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne hizmetine verildiğini söyleyen Demir, uygun bakım ve şartlar sağlandığında hayvanlarda verimliliğin artacağını belirterek, silaj makinesi alımını bunun için desteklediklerini ifade etti.

Erzurum'un hayvancılık potansiyelinin yüksek oluşundan söz eden Başkan Demir,“DAP İdaresi olarak, bölgede hayvancılığı geliştirmek istiyoruz. Bu açıdan bakıldığında üreticilerin en önemli girdi maliyetlerinden birini de kaba yem oluşturuyor. Bu da yüzde 65-70'e tekabül etmekte. Kaliteli yem ne kadar ucuza mal edilirse hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerimizin kar oranı o kadar yüksek olur düşüncesinden hareketle, bu sektörü tarımsal makinelerle desteklememiz gerektiğini düşündük ve balya yaparak bunu daha sonra silaj yeme dönüştüren makineyi çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olduk. Hibe kapsamında makineye 80 bin Euro destek sağladık. Bu makine hayvancılığın gelişmesinde önemli rol oynayacak. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Et ve süt hayvancılığı yapan işletmelere hem rehberlik, hem danışmanlık yapmak gibi bir çalışma başlattık. Geçen yıl, ilk defa bu örnek işletmemize tritikale yem bitkisinin ekimini yaptırdık. Tritikale, buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan bir yem bitkisidir. Büyük işletmelerde hayvancılık için önemli girdi kaynağı olan kaba yemlerin işletmelerde maliyetin azaltılması için silaj gibi yeniliklerin uygulanması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Silaj hayvanlarda et ve süt verimini arttırır. Çünkü kaba yemler silo edilerek saklandığında kurutularak yığın yapılan kaba yemlere oranla daha az işgücüne gereksinim duyulmaktadır. Yeşil yemlerin bulunmadığı özellikle kış aylarında hayvanların su bakımından zengin yem ihtiyacı silaj ile karşılanmaktadır. Silaj aynı zamanda yapay kurutma yöntemi dışındaki diğer muhafaza yöntemlerine göre yemlerin fermantasyonu yoluyla saklanmasına imkân sağlar. Kaba yemdeki besin maddesi kaybını önler. Bu işletme ildeki önder işletmelerden bir tanesidir. İşletmemizde yeniliklere açık ve bilinçli çiftçilik yapılmaktadır. Erzurum'da ilk kez tritikale silajı yaparak bir yeniliğe de önderlik yapmış olduk" ifadelerini kullandı.