Hububat hasadında oluşan dane kaybı ülke ekonomisi için büyük kayıplar oluşturmakta. Erzurum genelinde, tarla bitkilerinin zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla bir kısım tedbirlere başvurulduğunu belirten Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, “Bu amaçla, '2016 Yılı Biçerdöverlerle Yapılan Hasatlara İlişkin Usul ve Esaslar' konulu Valilik Genel Tebliği yayınlandı. Bu çerçevede, saha kontrolleri için İl genelinde 3 kontrol ekibi oluşturuldu. Diğer bölgelerden ilimize 40'a yakın biçerdöver gelmekte olup, ilk hasat Horasan ilçemizden başlamaktadır. İl genelinde 2016 yılında ekilen yaklaşık 157 bin hektar hububat alanının bin 650 hektarında biçerdöverle hasat yapılmaktadır. Hasatta dane kaybı hedefi olarak belirlenen yüzde 1,7 hedefinin altında gerçekleştirerek, çiftçi mağduriyetini önlemek için ekiplerimizce denetimler yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bugüne kadar 119 çiftçimizin hasadına refakat edilmiş olup, toplamda 4 bin dekarlık bir hasat bilfiil tarafımızdan takip edilmiştir. Arazi yapısı ve tarımsal faaliyet alışkanlıklarına bağlı olarak ilin tamamında biçerdöverle hasat yapılmamakla birlikte, Aziziye, Aşkale, Yakutiye, Pasinler, Köprüköy ve Horasan ilçelerinde biçerdöverlerle hasat yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Akar, 2016 yılında il genelinde yapılan biçerdöver denetimi sonucunda ortalama gerçekleşen 0,96'lık dane kaybı ile müsaade edilebilir yüzde 1,7'lik kayba göre yaklaşık 40 bin ton ürün tasarrufu sağlanacağını belirtti.


Pasinler ilçesinde hasat yapılan tarlalarda, çiftçileri ziyaret eden Osman Akar, hasat sırasında çiftçilere büyük görevler düştüğünü belirterek, bu konuda dikkat edilmesi gereken başlıkları şöyle sıraladı: "Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırılmamalı, olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli, sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, eleklerin sık sık temizlenmesi sağlanmalı, biçerdöver sahibi/operatörü ile üretici arasında sözleşme yapmaya özen gösterilmelidir. Üreticilerimiz belirttiğimiz bu hususlara dikkat etmeyen biçerdöver operatörlerini merkezde il müdürlüğüne, ilçelerde de ilçe müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine kontrolörlerimiz tarafından ilgili mevzuatı kapsamında idari para cezası düzenlenmektedir. İl genelinde hasat sona erinceye kadar denetimler devam edecektir. Çiftçilerimizin de biçerdöver hasadında ürün kayıplarını önlemek için tarlalarının başında bulunmaları ve dane kaybına neden olan operatörü uyarmaları gerekmektedir. 2016 yılı hasat döneminin tüm çiftçilerimiz için bereketli olmasını diliyorum" diye konuştu.