Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Nohut Entegre Mücadele Tarla Günü'nde konuşan İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, Türk çiftçisinin darbeye hayır, demokrasiye evet dediğini belirti. Şahinbaş, “15 Temmuz darbe girişimini önlemek için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Menfur darbe girişimini lanetliyorum. Sezenbey nohudunun geçen yıl bu çeşitten dekara 400 kg ürün aldık. Bu yıl da bu civarda ürün bekliyoruz" diye konuştu.

İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, "Sezenbey nohut çeşidi Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen ve ülkemiz çiftçisi ile yeni tanışan her yönüyle mükemmel bir nohut çeşidimizdir. Yüksek boylu, yüksek verimli biçerdöverle hasat edilebilir ve hastalıklara çok dayanıklıdır. Leblebiye de uygun bir çeşit. Hasat edildikten sonra bu üründen leblebi olur mu bununla ilgili bir çalışmamız var. Leblebi üretimine uygun olması üreticimiz ve firmalarımız açısından da bir yenilik olur." dedi.

Çiftçiler adına konuşan Aydaş; "Tarlanın etrafına yerden 30 cm kadar yükseklikten tek katlı bir tel çektiğini bu telin belirli noktalarına koyun, keçi, inek gibi hayvanlarda kullanılan çan ve zilleri taktım. Domuz tarlaya geldiğinde tele dokunduğu anda ziller çalıyor. Kendi hareketinden dolayı çalan zil ve çan sesinden ürken domuz, derhal o bölgeyi terk ediyor. Bu yöntemle domuzun tarlaya girip ürüne zarar vermesi ortadan kalkmış oluyor. Artık gece saatlerinde tarla beklemek zorunda kalmıyorum. Bu sene tarlama hiçbir domuz yaklaşamadı" şeklinde konuştu.

Sezenbey Nohut Çeşidinin Özellikleri

Sezenbey Nohut çeşidi, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 2009 yılında tescil edilen ve 2012 yılından itibaren ekimi yapılan bir çeşittir. 45-65 cm boyu ile diğer çeşitlerden daha yüksek boylu olup dik gelişen, bu yüzden biçerdöverle hasat edilmeye uygun bir çeşittir. Çeşidin 1000 tane ağırlığı ortalama 490-550 gr arasındadır. Yaprakları diğer çeşitlere göre daha açık renklidir. İlk bakla yüksekliği 25-39 cm. dir.

Tane rengi açık bej renginde olup tohum şekli koçbaşı tohum şekli sınıfında olup iri taneli İspanyol çeşitlere benzemektedir.